Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КАК ИЗГЛЕЖДА ТОРНАДОТО ОТВЪТРЕ?

29.07.2022

Учените наистина не знаят отговора на този въпрос. Няма визуални наблюдения от вътрешността на торнадо, защото тези бури създават много жестоки и опасни условия на земята.

Ако поставим камери на пътя на торнадо, те или ще бъдат повредени от силните ветрове и въртящите се отломки, или така ще се налепят с кал и вода, че няма да направят никакви полезни снимки. И разбира се, не е безопасно за хората да се опитват да наблюдават торнадо от близко разстояние.

Изследователите имат някои идеи за структурата на вътрешността на торнадото от инструменти, наречени мобилни доплерови радари. Учените могат да закарат тези инструменти близо до торнадото, но на сравнително безопасно разстояние.

Радарът изпраща електромагнитни вълни към торнадото и когато те го достигнат, част от тях се отразяват и връщат обратно. Изследователите могат да анализират тези отразени вълни, за да открият важни характеристики на торнадото. Те показват къде има и няма дъжд в областта на бурята, къде има отломки, колко бързи са ветровете и как тези характеристики се променят, в посока от центъра на торнадото към външните му краища и нагоре по вертикала до буреносния облак над него.

От тези радарни наблюдения се разбира, че торнадото обикновено имат чиста зона в центъра, в която няма дъжд и отломки. Тази област също има интензивни вертикални ветрове, които понякога са достатъчно силни, за да изсмучат настилката на пътищата.

Тази чиста централна зона е заобиколена от пръстен от проливен дъжд и отломки, които често се движат навън, далеч от центъра на торнадото. Това е така, защото ветровете се въртят невероятно бързо и създават центробежна сила.

Някои торнада имат само един облак с главна фуния. Други имат множество малки фунии, които се въртят една около друга. Има дори торнада, които изобщо нямат фуниевиден облак. Когато ветровете се въртят в тесен кръг от буреносния облак до земята, това е торнадо, дори ако атмосферните условия не са кондензирали водните пари във въздуха във видима фуния.

Учените също са научили, че много торнада всъщност не се спускат от облака към земята. По-скоро те се образуват на земята и бързо се издигат нагоре – често за по-малко от минута. Когато това се случи, очите ви може да ви заблудят, че наблюдавате фуниевиден облак, който се спуска от небето. Най-вероятно вече има ветрове със сила на торнадо на повърхността на земята, дори и без да виждате фуниевиден облак. Така че бъдете внимателни – когато става въпрос за торнадо, външният вид може да ви подведе.
 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |