Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПЕВЕЦЪТ С НАЙ-РАЗНООБРАЗЕН РЕПЕРТОАР

19.07.2022
Карел Гот, 2017 г.

Книгата за рекорди Гинес посочва, че вокалистът с най-широк репертоарен обхват в историята на поп-музиката е чехословашкият и чешки певец Карел Гот.

Жанровете, в които Гот се изявява по време на кариерата си (продължила от 1958 до 2019 г.) са следните: поп, рок, джаз, шансон, романс, блус, кънтри, реге, опера, оперета, мюзикъл, класическа музика, фолк музика, духова музика.

Карел Гот е определен от Книгата за рекорди Гинес (от 2000 г. книгата се нарича Световни рекорди на Гинес) като константа в поп-музиката.

Известен като "Кралят на чешката поп-музика", "Златният глас от Прага" и "Чешкия славей", Гот е също и автор на музика, китарист, актьор и художник-любител.

Карел Гот е роден на 14 юли 1939 г. в град Пилзен, Протекторат Бохемия и Моравия – държавно образувание на територията на Чехословакия, окупирана и ликвидирана от нацистка Германия. Спокойният живот на семейство Гот е прекъснат от войната, къщата се срутва след удар от бомба и Карел и неговите родители са принудени да се преместят на село, за да живеят при баба му. Селската идилия продължава до 1946 г., когато родителите му успяват да намерят подходящо жилище в Прага и заминават за столицата на възстановената след края на Втората световна война Чехословакия.

Още от детските си години Карел мечтае да стане художник; родителите му насърчават неговото хоби "Подариха ми статив", спомня си той, "и аз с радост започнах да рисувам". Когато е само на десет години, той прави добро копие на картина на Ботичели.

След като завършва средно училище в Пилзен, Карел се готви да влезе в Академията за изящни изкуства в Прага, но се проваля на изпитите. "Съдбата искаше да бъда певец", спомня си по-късно той.

Родителите му казват: професията на художник няма да те храни. Сега картините му струват десетки хиляди долари само заради факта, че са рисувани от известен певец.

Карел завършва училище в Пилзен и безуспешно се опитва да учи изобразително изкуство в Прага. През 1954 г. той кандидатства в Академията за изкуства, архитектура и дизайн в Прага, но не е приет.

След като не е приет, Гот отива да учи в електротехническо училище. Карел Гот се обучава за електротехник за монтаж и експлоатация на промишлено оборудване и получава свидетелство за стажуване на 15 юни 1957 г.

От 1957 г. до 19.03.1960 г. Карел Гот работи като електротехник на електрически ротационни машини в електрическа компания ČKD Сталинград в Прага 9 - Височани.

През годините на обучение и след като започва работа, Гот започва да се отдава като любител, по-късно полупрофесионалист, на второто си голямо хоби – пеенето.

Карел Гот за пръв път привлича вниманието към себе си през 1957 г., по времето, когато ерата на суинга все още не е отминала в Чехословакия и рокендрол се изпълнява само в клубовете (Акорд клуб, Редута). Началото на кариерата му датира от 1958 г., когато участва в състезанието "Търсим нови таланти".

Гот не впечатлява журито, но предизвиква интереса на публиката. Поради добрите отзиви младия певец получава ангажимент в кафене "Вълтава" в Прага. Това донася на Гот редовни изпълнения с оркестъра на Карел Краутгартнер. Известният бендлидер веднага разпознава изключителния талант, който с малко късмет се ражда най-много веднъж на поколение.

През 1958 г. Карел Гот участва в състезанието на любители певци, където печели първо място под псевдонима Карел Матежичек и започва да се изявява по-често в различни пражки кафенета.

Веднъж, по време на работата си като електротехник в трамвайното депо в Прага, Гот казва на своите колеги, че така или иначе, един ден ще пее на американска сцена. Може би е предусещал накъде ще го отведе съдбата му? Междувременно вечерните му изпълнения в кафенетата влизат в конфликт с работата му, така че през 1960 г. Гот решава да напусне завинаги трамвайното депо и да започне да пее професионално (в документален филм от 1986 г. той си спомня за тази стъпка, разказвайки, че тогава често е сънувал как пее в зала, където седят само неговият началник и баща му, който казва: "Защо момчето не предпочете да се придържа към занаятите ...").

Карел Гот постъпва в Държавната консерватория в Прага, със специалност "оперно пеене". Един от преподавателите му е Константин Каренин (ученик на руския оперен певец Шаляпин). Когато студентът Гот започва да изпълнява рокендрол по увеселителните заведения, педагозите от висшето музикално учебно заведение изразяват категоричното си възмущение от този факт. Тогава Каренин им казва да оставят Карел на мира, защото вокалист от такава класа има право да пее това, което пожелае.

Карел Гот се появява за първи път по телевизията през 1960 г., като участва в излъчваната на живо програма, посветена на петнадесетата годишнина от освобождението на Чехословакия от Червената армия като певец с джаз бенд с кавър версии на американските блус песни "Блус в нощта" и "Нежна любов". През същата година става и един от певците на Джаз оркестъра на Чехословашкото радио.

Карел Гот раздава автографи, август 1969 г.

Карел Гот, който е лиричен тенор, осъществява първите си студийни записи, направени в Страховското студио за Държавно музикално издателство (по-късно Супрафон), които да издадени чак през 1963 г. ("Блус в нощта" и "Нежна любов").

През 1961 г. е първият му гастрол в чужбина, когато пътува до Полша с Джаз оркестъра на Чехословашкото радио.
През 1961 г. Гот записва първата си песен - "Тя каза, че не ме обича".
През 1962 г. е издаден първият му запис - „Когато сме два пъти по-големи“, в дует с Власта Прухова. Гот си сътрудничи си с Джаз оркестъра на Чехословашкото радио – осъществено е първото му турне на в Съветския съюз – в днешните Русия, Грузия, Армения и Азербайджан.

Печели 1-во място в конкурса "Търсим песен за ежедневието" с песента "Когато сме два пъти по-големи", изпълнена в дует с Власта Прухова.

Крайъгълен камък в кариерата на Карел Гот е предложението да работи за Театър Семафор, направено през 1962 год. Той изпява в дует с Власта Прухова песента "Заснежени очи", която се изкачва на първо място в чехословашката класация, става хит на годината и помага на Карел Гот да спечели първия си "Златен славей".

През 1964 г. е първото самостоятелно изпълнение на Карел Гот на сцена, снимките в известния мюзикъл "Ако хиляда кларинети", чуждестранният му дебют на фестивала в полския град Сопот, където той получава трета награда.

През 1965 г., заедно с братя Щайдл, Гот основава музикален театър "Аполо" в Прага, печели международния фестивал "Златен ключ" на Интервизия, където изпява песента "Там, където вятърът отива да спи".

През 1965 г., след като напуска Семафор, той основава своя собствена театрална сцена "Аполо" и става основната му звезда до 1967 г., когато театърът е разпуснат. Оттогава той е придружаван на всички концерти от новосформираната група на Ладислав Щайдл. Гот издава и сингъл през същата година, който по-късно се превръща в хит на рокендрола - песента "Трезор".

През 1966 г. певецът получава втори приз на конкурса Интервизия, следват гастроли в Западна Европа. На фестивала "Братиславска лира" през 1966 г. Карел Гот печели "Златна братиславска лира" с песента "Имам приказен дом", една от малкото, които той изпълнява на словашки език. През същата година ръководителят на звукозаписната компания Полидор е на командировка в Братислава, където чува Карел Гот да пее на фестивала и веднага го кани в Западен Берлин, за да запише първия си сингъл. По това време Гот се запознава и с композитора Карел Свобода, който пише музиката на няколко значими песни за него. Пред същата година певецът получава първата си златна плоча от Супрафон - най-голямата звукозаписна компания в Чехословакия.

През 1967 г. на музикалния панаир Midem в Кан, Франция, Карел Гот представлява западногерманската компания Полидор, с която подписва договор, записвайки малък диск "Знаеш ли къде?" в нейното студио. През същата година Гот, Свобода и братя Щайдл заминават за Лас Вегас, САЩ, за 7-месечен ангажимент в хотел Фронтиер в Лас Вегас. Карел Гот изпълнява песни като част от тричасовото чехословашко шоу Europa 68 в New Frontier Casino, където му е предоставен половин час. Представянето му не е много успешно. При първото си участие Гот изпълнява англоезични песни, но колкото и да е странно, след края на мини-концерта организаторите му казват, че са очаквали от него да пее на чешки.

По време на престоя си в САЩ, Гот изпраща поздравителна пощенска картичка на колегите си от трамвайното депо в Прага. Предвиждането му, направено пред тях, че той рано или късно ще пее на американска сцена се сбъдва!

След успехите в САЩ, Канада, Източна и Западна Европа, където излиза първият му (и сега златен) албум и когато името му започва да се украсява с декоративния атрибут "Златният глас от Прага", Гот започва нова работа на родната сцена.
През 1968 г. Карел Гот представя Австрия на престижния международен конкурс за песен на Евровизия, проведен в Лондон, с песента "Хиляди прозорци". Той завършва тринадесети и благодарение на участието си в това състезание става известен в много страни, постигайки популярност в Германия, Австрия, Швейцария, като по този начин и започва чуждестранната му кариера.

На 18 май 1968 г. западногерманската телевизия ARD излъчва редовното си съботно предаване "Einer wird gewinnen", в което Карел Гот изпълнява пред милиони телевизионни зрители песента "Знаеш ли къде?", а на 1 октомври 1968 г. Полидор издава първия чу албум "Гот – златният глас от Прага"), който му донася първо място в парада на западногерманския хит-парад през 1969 г. и допринася за осъществяването на първото му турне в 10-те най-големи града в Западна Германия. През 1968 г. Карел Свобода композира и музиката за карнавала в Рио де Жанейро, най-успешната песен на Гот - "Лейди Карнaвал", която впоследствие е преведена на тринадесет езика. Тази песен е изпълнявана в повече от 60 страни по света. През 1968 г. "Лейди Карнавал" печели златен медал на Международния фестивал "Златен петел" в Рио де Жанейро, Бразилия.

По време на окупирането на Прага от войски на Варшавския договор на 21 август 1968 г. Гот е на фестивала в полския град Сопот. Връща се в Прага и веднага продължава турнето си в Хамбург. След края на Пражката пролет Гот за кратко обмисля емиграция по време на престоя си в Западна Германия, но все пак решава да се завърне в Чехословакия. 

През 1969 г. печели бронзовата "Братиславска лира" с песента "Хей, господа, съветници", която впоследствие президентът на Чехословакия Густав Хусак критикува в речта си с думи, загатващи за текста на песента, като казва, че Карел Гот би искал да живее като в капитализма, но да работи като в социализма. През този период популярността на Гот достига международно измерение. Неговият имидж в ГДР продължава да се гради от Полидор.
От 1970 г. Гот е съпровождан на концертите си от оркестъра на Ладислав Щайдл. Гот основава и собствена музикална група - "Карел Гот Бeнд", като сам с удоволствие я нарича съкратено КГБ. Участва на фестивал в Гърция (с песента "Хей, хей, скъпа", 1970). Важен момент в кариерата на Карел Гот настъпва през 1971 г., когато той има повече от 1 милион продадени плочи в цяла Европа. За този си успех Гот получава диамантена плоча. В Западна Германия Карел Гот става главната звезда на вечерта като част от международна програма на летните олимпийски игри в Мюнхен (1972).
Голям успех има турнето на Карел Гот в Съветския съюз през 1972 год.

От 1973 г. е заснета шоу-програмата "Singing Karel Gott", в която се записват редовни концерти на Гот. Програмата се излъчва от 1973 до 1978 г.

През 1974 г. Гот е гост на фестивала "Златният Орфей" в България. Участва на фестивал в Япония (с песента "Нека любовта да има къде да цъфти", 1974).

През 1975 г. в град Вупертал, Западна Германия, е основан първият немски фен клуб на Карел Гот.

Гот се изявява успешно и на тържественото откриване на Двореца на републиката в Берлин (1976). Той издава още албуми в немскоезичните страни, като издава шест албума в Polydor само през 1976 год.

Понякога за Карел Гот композират и редица други важни личности на чехословашката популярна музика, сред които и българинът Ангел (Ангело) Михайлов. От чуждестранните му кавърверсии песните "Моята първа любов се омъжва днес", "Такава, каквато е", "Върви след любовта си", "Вавилон" и "Сто пъти хваля времето" достигат хитови размери през 70-те години. В допълнение към новостите, немската продукция на Гот включва различни жанрове - от класика до оперетни мелодии до преобладаващи фолклорни произведения, често базирани на чешката народна музика. На западногерманския пазар Карел Гот запазва изключителна позиция сред чуждестранните изпълнители, надминавайки групите Бий Джийс и AББA в продажбата на плочи. Броят на златните албуми, продадени в Западна Германия, надвишава същите награди в Чехословакия. Освен "Златни славеи" и "Златни плочи", Гот печели и редица други трофеи в различни страни, между другото е награден със "Сребърен лъв" на Радио Люксембург за класациите на песните му в класациите. През 1974 г. печели наградата Звезда на годината от британското музикално списание "Music Week".

В началото на 1977 г. Карел Гот подписва документа Антихарта (реакция на чехословашкото  правителство на  Густав Хусак на Харта-77 - политически документ, който става основа за формирането на група политически дисиденти в Чехословакия, която съществува от 1976 до 1992 г.) и като водещ представител на музикалната сцена изнася политически ангажирана реч в Музикалния театър (4 февруари 1977 г.). През същата година Гот изпява за пръв и единствен път публично новоиздадената песен "Къде отиде тогава брат ми Ян", която е кавър версия на американския хит "Съвсем сам" (All by myself). Тази песен е посветена на Ян Палах – чешки студент, самозапалил се в знак на протест срещу нахлуването на войски от Варшавския договор в Чехословакия през 1968 год.

Най-успешният албум в кариерата на Карел Гот е албумът "Карел Гот" (1977), който се продава в Русия, продаден в Съветския съюз в над 4,5 милиона копия. През същата година той е обявен за най-популярният чуждестранен певец в Съветския съюз.

Освен в Чехословакия и Германия, Гот концертира във всички европейски страни, има собствени телевизионни програми в Австрия, Холандия или Съветския съюз, а също е и гост в телевизионни програми в Белгия, Швейцария и Испания. Той прави турнета в Чехословакия и Германия всяка година, а също така изнася концерти в Австрия, Италия и Полша. През 1979 г. Гот за първи път участва на кънтри фестивала в Нашвил, САЩ, където е поканен още няколко пъти.

В СССР, където певецът също е чест гост, Гот успешно изпълнява песни на съветски композитори, през 1978 г. участва в популярния фестивал "Песен-1978", пеейки в дует със София Ротару, една от водещите съветски певици.

През 80-те години Карел Гот се изявява не само в Чехословакия, но и в Съветския съюз, както и на други места в Европа, особено в Германия, в други европейски страни и в Азия. Той разширява репертоара си от поп през "народни песни" до адаптирани композиции от класическа музика.

В средата на 80-те години популярността на Карел Гот достига своя връх в Чехословакия и в чужбина. През 1985 г. той печели възможно най-високата награда като национален артист - като първият поп музикален певец в историята. Освен това през 1985 г. се излъчва немското шоу "Карел, Хитове и Карнавал".

През 1986 г. Гот отново е в България, като почетен гост на фестивала "Златният Орфей". В края на 80-те години на миналия век конкуренцията на чехословашката музикална сцена се засилва драстично, като се появяват много млади изпълнители, но празнуването на петдесетия рожден ден на Карел Гот през 1989 г. потвърждава ролята му на певец номер едно в Чехословакия. В края на десетилетието той е отново на върха. Гот изнася концерти все по-често в изпълнени докрай спортни зали. По това време той не се стреми на всяка цена към първото място в класациите и предпочита по-разнообразна селекция от песни. Карел Гот е домакин на собствена музикална програма по телевизията, участва в няколко игрални и документални филма.

Речта на Гот на Вацлавския площад по време на Кадифената революция през 1989 г. в подкрепа на свалянето на комунистическия режим също има голям резонанс. В същото време, според самия певец, Карел Гот винаги е бил далеч от политиката. По едно време певецът дори отказва президентския пост, превръщайки предложението в шега, вярвайки, че всеки трябва да изпълнява своето призвание. През 1989 г., точно преди Кадифената революция, той отпразнува 50-ия си рожден ден с разпродаден концерт в пражската зала "Луцерна", на който присъстваха тогавашните звезди на чехословашката поп музика. През същата година групата на Ладислав Щайдл е разпусната и оттогава Гот е придружаван от Оркестъра на Карел Гот, основан през същата година, с ръководител Павел Ветровец.

През 1990 г. Карел Гот решава да прекрати кариерата си. За сбогуване той организира голямо турне по спортни зали в Чехословакия и Германия. Огромният успех на турнето обаче го принуждава да преразгледа решението си.

През 1991 г. Гот предприема турнета в Германия, Австрия, Белгия, САЩ, Майорка и Канарските острови, гастролира в Чехословакия и е въведен в Залата на славата на музикалните награди "Андел".

През 1992 г. албумът му "Когато мъж закусва с жена" става продаваният за годината (той също получава същите награди през 1995 и 1997 г.).

През 90-те години Гот започва да се фокусира повече върху живописта. Излага картини в Чехия и в чужбина. Заедно с Франтишек Янечек той основава агенция GOJA през януари 1993 г., която замества Супрафон при издаването на албуми и също стои зад неговите концерти.

През май 1993 г. Карел Гот обявява на пресконференция създаването на фондация Karel Gott Interpo. Нейната цел е да помага на децата на полицаи, загубили живота си по време на служба. Гот дарява четири милиона крони на фондацията при нейното основаване. Въз основа на идеята на Янечек, той ограничава участията си в по-малки градове и се фокусира върху големи турнета в Чехия, Словакия, Германия и други европейски страни.

През 1995 и 1996 г. Гот е на турне Западна Европа, гастролира в Словакия, гостува в новогодишно шоу в Alpine Village в Лос Анджелис, САЩ. В обновената анкета Чешки славей, последвала чехословашкия Златен славей, той отново заема първото място през 1996 г., което запазва (с изключение на 1998 и 2012 г.) до 2017 год.

През 1998 г. Карел Гот кани италианския певец Албано Каризи на коледния му концерт в зала "Луцерна". През същата година Гот подкрепя Гражданската демократична партия в предизборната кампания преди изборите за Камарата на депутатите. 90-те години завършват с концерти на Гот в Обединените арабски емирства и Китай, както и пред 600 милиона зрители на Евровизия и Карнеги Хол в Ню Йорк.

През 2000 г. Карел Гот концертира в Карнеги Хол в Ню Йорк, където се завръща за втори път през 2005 год. Той прекратява сътрудничеството си с агенцията GOJA, от която се отказва поради разногласия с Янечек, и подновява работата си със Супрафон.

През 2002 г. албумът на Карел Гот "Всеки път" става най-продавания албум на годината в Чехия.

През 2006 г. Гот завършва международното си коледно турне с концерт в зала "O2 арена" в Прага, като по-късно изнася там още пет концерта.

През 2007, 2008 и 2009 г. Карел Гот осъществява три турнета в Чехия и две в Германия. През 2008 г. той получава тройна платинена плоча на Супрафон за продажбата на албумите си, а година по-късно 130 певци излизат на сцената на "O2 арена", пред 15 000 зрители, за гала концерт по случай 70-ия му рожден ден. Като част от този рожден ден Гот издава компилационните албуми "Моите песни" и "Когато бях момче или 70 хита". И двата албума получават златна плоча на Супрафон.

Карел Гот с жена си Ивана, 2012 г.

На 7 януари 2008 г. Карел Гот се жени в Лас Вегас за дългогодишната си партньорка Ивана Махачкова, от която има две дъщери - Шарлот Ела и Нели София. Гот има още две дъщери от предишни свои връзки – Доминика и Луцие.

През 2009-2014 г. Гот издава шест албума, два от които се фокусират върху световни поп хитове.

През октомври 2015 г. Гот е диагностициран със злокачествен рак на лимфните възли, лекуван e в Прага. След здравословните проблеми се връща на сцената през пролетта на 2016 год. През същата година той издава албума "40 славея", който представлява благодарност за четиридесетте първи места в допитванията за "Златен славей" и "Чешки славей".

През 2018 г. Гот завършва концертно турне, завършващо с разпродаден концерт в Братислава. През юни той издава студийния албум "Правилната" и се изявява на сцената на "O2 арена" пред 20 000 зрители. През същата година Гот играе във филмовата приказка "Когато драконът има главоболие" с дъщерите си Шарлот и Нели.

През пролетта на 2019 г. Гот завършва турне, което започна с концерт в Пилзен и завърши с разпродадени зали в Бърно и Кошице. Особено успешен хит е новата песен "Неугасващо сърце", която той изпълнява като дует с дъщеря си Шарлот Ела – песен, която достига 38 милиона гледания в YouTube за седем месеца, а също така има успешни номера в Supraphononline, Spotify или AppleMusic. През лятото по повод 80-ия си рожден ден той издава два компилационни албума и изпята песен "Тръгни към щастието". На 14 юли 2019 г. немската телевизия MDR посвещава на Карел Гот за 80-ия му рожден ден 90-минутен филмов портрет, озаглавен "Една вечер за Карел Гот", в който Гот говори не само за детството си, за конфронтацията си с баща си, съмненията относно професионалното си образование, любовта към родината, но и как изглежда животът му като певец, пътуващ между два свята - за постоянния страх от митническия контрол по време на Желязната завеса.

В началото на ноември 2018 г. Чешкото радио присъжда на Карел Гот наградата "Певец на века", която беше избрана от слушателите в анкетата "100 хитове на републиката", организирана по повод стогодишнината от основаването на Чехословакия.

През 2018 г. Карел Гот развива хематопоетично разстройство и в средата на септември на следващата година проблемите прерастват в остра левкемия, поради което той отменя всички предстоящи представления и започва амбулаторно лечение в Прага. На 80-годишна възраст той умира в съня си преди полунощ на 1 октомври 2019 г. в семеен кръг у дома си.

На извънредна сесия на 2 октомври правителството одобрява държавно погребение и обявява деня на погребението на Карел Гот за държавен траур. Ден по-късно обаче премиерът Бабиш оттегля намерението за държавно погребение, заявявайки, че то трябва да бъде само погребение с държавни почести. В президентския замък в Лани държавните знамена биват спуснати наполовина в знак на траур.

Поклонението пред тленните останки на Гот за обществеността се състои в петък, 11 октомври 2019 г. в двореца Жофин в Прага, през който през деня преминават приблизително 50 000 души. Погребението с държавни почести след това се състои за поканени гости в събота, 12 октомври, в катедралата "Св. Добре дошли в Пражкия замък. Погребението се излъчва на живо и на големия екран на "Храдчанске намести" – по време на телевизионното предаване на този площад се събират над 3000 души.

На 2 октомври 2019 г. кметът на Прага Зденек Хржиб призовава топографската комисия на кметството на Прага да избере подходящо място, което да носи името на починалия певец. Той обаче не уточнява дали новото име трябва да има площад, улица или парк. Представители на квартал Прага 5, където Гот е живял във вилата си, също смятат така.

На 28 октомври 2020 г. Карел Гот е награден посмъртно с най -високото държавно отличие на Чешката република, ордена на Белия лъв от 1-ва степен на гражданската класа.

Рисунка на Гот върху камък, направена от неизвестен автор на плажа в българския черноморски курорт Приморско.

Факти от кариерата на Карел Гот

През годините 1965–2019 са продадени 50 милиона звукови носители с песни на Карел Гот, което го прави най-успешният чешки музикален изпълнител. По време на кариерата си той издава 150 албума, 180 сингъла, записва общо 978 песни, изпълнявайки ги на следните езици: чешки, немски, френски, италиански, латински, английски, словашки, унгарски, полски, сърбохърватски, руски, иврит и ромски.

В музикалните анкети "Златен славей" и по-късно "Чешки славей" Гот печели общо 42 награди. Той получава над 120 телевизионни награди, 32 златни плочи, 1 диамантена плоча, като многократно е поставян на върха на музикалните класации и класациите по продажби на звукозаписи.

Карел Гот изпълнява общо около 2500 песни, включително и дуети. Той става вторият най-успешен възпитаник на международния певчески конкурс Евровизия, който идва от Чехия. Той е един от петте най-продавани изпълнители в историята на немската музика. Най-продаваният му албум е рускоезичният албум "Карел Гот". В Чехия най-продаваният албум става коледният му албум "Коледа в Златна Прага" който все още се издава в цял свят.

По време на кариерата си Гот печели 30 домашни и 29 международни награди, сред които пет Златни камбани, Златна игла на Полидор, два Златни ключа на Фестивала Интервизия, Златна и Бронзова лира в Братислава, Сребърен и Бронзов лъв на Люксембургското радио, два Златни Тунера на "Ден на немския шлагер", Златна арфа в Щутгарт, четири трофея MIDEM в Кан, Франция, наградата "Японска вишна" на фестивала в Токио, Златната игла на Pragakoncert.

По време на своята над 60-годишна певческа кариера Карел Гот печели 42 пъти анкетата "Златен славей" (от 1996 г. "Чешки славей") през годините 1963–1966, 1968–1981, 1983–1984, 1989–1990, 1996–1997, 1999 г. –2011, 2013–2017, пет пъти завършва втори (1967, 1982, 1991, 1998 и 2012) и три пъти трети (1985, 1986 и 1987). През годините 1992–1995 г. не са избирани нито "Златен славей", нито "Чешки славей". През 2004 г. Гот получава специален платинен славей за 30 победи, а през 2015 г. специален "Платинов славей" за 40-те победи в анкетите.

Карел Гот печели общо 31 пъти в анкетата TyTy за най-популярните лица и предавания на телевизионните екрани, която се провежда от 1991 г. (22 пъти в категорията "Певец" през годините 1991–2009 и 2012–2014 и 9 пъти в категорията Абсолютен победител през 1991, 1992, 1994, 1996, 1999, 2002, 2006, 2009, 2014 г.). През 2010 г. и 2011 г. той се класира на 3-то място в категория "Певец". През 2010 г. получава специалната награда на Нова телевизия в анкетата на ANNO 2009.

Карел Гот участва в общо 60 филма, в някои от тях изпълнява филмовите песни. От теди песни трябва да се отбележат заглавната песен "Досега" от чехословашкия филм "Лимонаденият Джо или Конска опера" (1964), в България известен като "Лимонаденият Джо", както и песента "Къде, птичко, е гнездото ти?" от филма на Чехословакия и ГДР "Три ореха за Пепеляшка" (1973), а също и заглавната песен към чешката, немската и словашката версия на японския анимационен сериал "Пчеличката Мая" (1975-76) и песента "Върви към щастието" от чехословашката филмова приказка "Как се събуждат принцеси" (1978).

"Gottland" – музеят на Карел Гот, основан от чешкия бизнесмен Ян Мотовски, отваря врати в последния ден на юни 2006 г. и първите посетители могат да го видят едва след като отпечатъкът на ръцете на Гот е направен в приготвената глина. Когато бизнесменът изчезва по време на пътуване до Ница в началото на август 2008 г., музеят не е в добро финансово състояние. В края на февруари 2009 г. музеят най-накрая бива затворен от съпругата на предприемача Катержина, която се разпорежда със собствеността на изчезналия си партньор. По време на работата си музеят е посетен от повече от тридесет хиляди посетители, както от Европа, така и от САЩ.

През 2006 г. Kaрел Гот започва сътрудничество с козметична компания. Сътрудничеството се основава на създаването и продажбата на парфюми, наречени Karel Gott: за мъже (Lady Carneval, Karel Gott Man) и за жени (Cesta rajem, Karel Gott Woman). През 2011 г. парфюмът Lady Carneval печели наградата Parfume DeLuxe в Чехия.

Награди и признания

На 3 май 1977 г. Карел Гот е удостоен със званието заслужил художник, а на 30 април 1985 г. със званието народен артист, т.е. най-високото отличие, което може да бъде присъдено по онова време за заслуги в областта на изкуството. В неговия случай става въпрос за представяне на Чехословакия в чужбина в продължение на няколко десетилетия и за артистични заслуги в Чехословакия. Това е първият път, когато най-високото художествено отличие бива спечелено от певец в областтан а популярната музика.

На 28 октомври 2009 г. Карел Гот получава медал за заслуги първа степен от президента на Чешката република Вацлав Клаус. На 28 октомври 2009 г. Общинският район на Прага 5 го награждава, като важен гражданин, с Медал за заслуги за приноса му към града. На 2 ноември 2009 г. Карел Гот става почетен гражданин на родния си град Пилзен и е въведен в Залата на славата на Пилзенския регион.

През април 2011 г. Асоциацията на чешките русисти го награждава с Мемориалния медал на Йозеф Юнгман за насърчаване на чешко-руските отношения. На 12 юни 2011 г. Гот получава Ордена на Юрий Гагарин в Москва.

В началото на ноември 2018 г. Чешкото радио присъжда на Карел Гот наградата "Певец на века", избрана от слушателите в анкетата "100 хита на републиката", организирана по повод стогодишнината от основаването на Чехословакия.

На 28 октомври 2020 г. Карел Гот е удостоен in memoriam с най-високото държавно отличие на Чешката република, Ордена на белия лъв, 1-ва степен на гражданския клас.

На 13 август 2021 г., Саксония, Дрезден, е изложен бронзов медал в чест на 50-ия рожден ден на чешкия певец Карел Гот. Експозицията включва около 180 нумизматични предмета, 25 от които са от колекцията на Националния музей на Чехия.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |