ново проучване застрашената от изчезване популация на южните косатки гладува от 2018 г. Дори ограниченията върху търговския риболов в средата на 90-те години не са предотвратили намаляването на сьомгата. " />
Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЕСТЕСТВЕНАТА ХРАНА НА КОСАТКИТЕ НАМАЛЯВА

17.07.2022

Според ново проучване застрашената от изчезване популация на южните косатки гладува от 2018 г. Дори ограниченията върху търговския риболов в средата на 90-те години не са предотвратили намаляването на сьомгата.

Косатките, живеещи край американските брегове, страдат от така наречения енергиен дефицит. Това означава, че енергията, която получават от храната, е по-малка от енергията, която изразходват.

През октомври 2021 г. южната популация на косатките е наброявала едва 73 екземпляра, докато северните косатки, от друга страна, са наброявали около 300 екземпляра. Проучванията показват, че нарастването на популацията на косатките живеещи на юг може да бъде възпрепятствано от липсата на храна.

Изследователите са анализирали как промените в популациите на няколко вида сьомга между 1970 г. и 2020 г. са повлияли върху изобилието от косатки.

Проучването използва изчислените спадове в изобилието и размера на сьомгата, за да покаже, че по-малката наличност на тези риби вероятно е довела до енергиен дефицит на косатките.

„Годините, с ниско приемане на енергия, са същите години, когато е имало най-малко сьомга и в същото време, когато косатките са умирали най-много“, съобщават авторите.

Намаляването на броя на сьомгата е свързано с голямо разнообразие от влияния, включително ефектите от изменението на климата, повишената чувствителност към болести и хищничеството от други животни.

Моделът, създаден от изследователите, показва, че южните популации на косатки са успели да преминат към други видове храна, когато е имало недостиг на сьомга. Според авторите това е положителна новина, която показва, че косатките са в състояние да се адаптират към тези промени до известна степен.

Канада ограничи търговския риболов на сьомга в края на 90-те години, след като еколозите установиха, че популацията й бързо намалява.

„Спадът обаче продължава въпреки значителното намаляване на риболова. Една много вероятна причина е огромното увеличение на броя на ушатите тюлени от средата на 80-те години на миналия век. Те сега консумират повече риба, отколкото всички търговски риболовни предприятия в Британска Колумбия взети заедно“, обясняват изследователите.

Други фактори, които биха могли да повлияят на наличието на плячка за южните косатки, включват подводния шум от корабите, който може би влияе негативно на търсенето на храна. Това може да е целта на бъдещи изследвания, допълват авторите на изследването.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |