Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterПТИЧЕ МЛЯКО

15.07.2022
Вляво: "Птиче мляко", фабрика "Рот Фронт". Вдясно: „Ptasie mleczko“, фабрика „Е. Wedel»

„Птиче мляко“ е името на бонбони с шоколадова глазура с бит пълнеж, популярни в Европа. Торта със същото име, „изобретена“ в СССР, се произвежда и днес в някои европейски страни.

Бонбони с бит пълнеж започват да се произвеждат в Полша през 1936 г. от варшавската сладкарска фабрика „Е. Ведел“ под името „Рtasie mleczko“ (от полски: Птиче млечице). Авторът на рецептата, която е останала непроменена и до днес, е собственикът на фабриката Ян Ведел.

Според официалната история на фирмата, вдъхновението на Ведел за името на бонбоните идва от неговите пътувания до Франция, когато той си задава въпроса какво може да донесе по-голямо щастие на човек, който вече има всичко. Ведел си отговаря, казвайки си "може би само птиче мляко."

Изразът „птиче мляко“ “(на старогръцки: ὀρνίθων γάλα, ornithon gala) е древногръцки идиом, означаващ „непостижим деликатес“. Този израз се появява в комедиите на древногръцкия драматург Аристофан (ὀρνίθων γάλα, ornithon gala). Той го използва в пиесите „Птици“ и „Оси“ като обозначение за пословична странност. В комедията „Птици“ хорът обещава щастие под формата на мляко от птици.

Този израз се среща и в „Географските съчинения“ на древногръцкия и римски географ, историк и пътешественик Страбон, където остров Самос е описан като благословена страна, към която онези, които я възхваляват, не се колебаят да приложат поговорката, че „дава дори птиче мляко“.

Подобен израз – „lac gallinaceum“ (на латински: „кокоше мляко“) също е използван по-късно от древноримския сатирик Петроний и древноримския учен Плиний Стари като термин за нещо, което е голяма рядкост.

По-късно идиомът става често срещан в много езици и се появява в славянските народни приказки. В една от тези приказки красива принцеса изпитва ентусиазма и находчивостта на своя ухажор, като го изпраща в пустинята, за да намери и върне единствения фантастичен лукс, който тя няма и който желае: птиче мляко. Нещо невъзможно за намиране.

В приказката „Малкият заек” на руския писател Алексей Ремизов вълшебната птица Гагана дава мляко.

Има древни легенди, според които райските птици хранят малките си с мляко и ако човек има късмета да опита това мляко, става неуязвим.

Терминът "птиче мляко" в много страни означава нещо желано, непостижимо. Една руска поговорка гласи: „Богатите имат всичко, с изключение на птиче мляко.“

Птиче мляко(също и гълъбово мляко) е израз, който се използва и за обозначаването на секрет от извара, произвеждан от някои птици за хранене на пилета. Характерен е за представители на семейството на гълъбите, редица папагали, фламинго и някои пингвини.

Рецептата за бонбоните „Птиче мляко“ гласи, че се смесват бита сметана, сняг от белтъци със захар и желатин или агар-агар, като може да се добави вкус като ванилия или лимонов сок. Всичко това се оставя на студено, за да се стегне, образува се пенлива маса, която се нарязва на кубчета и те се обвиват в шоколад.

Модел, рекламиращ продукта Ptasie Mleczko, видим на вертикалния стабилизатор на самолета Embraer ERJ-170STD ( LOT ) ( Милано-Малпенса , 2017 г.)

На 10 юли 1936 г. търговската марка "Ptasie Mleko" (от полски: Птиче мляко) е регистрирана под номер 27069, заедно с неподходящия си сорт "Ptasie mleczko". Правото на защита на тази търговска марка изтича на 10 юли 1956 г. В продължение на много години продукти с това име се произвеждат от различни производители. Съществувал е и индустриален стандарт за този тип сладкарски изделия. През 2010 г. фирма „Е. Ведел“ става собственик на регистрираната търговска марка „Ptasie mleczko“ в Европейския съюз.

Традиционните бонбони се приготвят с ванилов пълнеж в десертен шоколад, а модерният асортимент включва лимон, сметана, кокос, шоколад и други вкусове.

През 60-те години на миналия век такива бонбони започват да се произвеждат и в Съветския съюз. След официалното посещение на министъра на хранително-вкусовата промишленост на СССР Василий Зотов в Чехословакия през 1967 г., където той е „поразен“ от вкусни бонбони с бит пълнеж, местно производство, представители на всички сладкарски фабрики на страната са събрани в московската фабрика „Рот Фронт“ и сладкарите получават задачата да направят същите бонбони - по модел, но без рецепта.

Бонбон „Птиче мляко“ в разрез.

През 1967 г. сладкарската фабрика във Владивосток (технолог Анна Чулкова) разработва и започва да произвежда бонбони „Птичье молоко“(от руски: Птиче мляко). Владивостокската фабрика е единствената в СССР, която изпълнява плана за производството на тези бонбони - произведени са 12 тона, докато всички сладкарски предприятия биват инструктирани да произвеждат 6 тона. В бъдеще, благодарение на механизацията на процеса на ръчен труд и промяна в технологията на производство, продукцията вече достига 35 тона на месец. Рецептата и технологията за приготвяне на тези бонбони са признати за най-добрите в СССР (сегашното име на бонбоните е „Приморски“). Първите опитни партиди "Птиче мляко" се произвеждат от 1968 г. от завод "Рот фронт". Но поради сложната технология партидите са малки, предписаната документация не е одобрена от Министерството на хранителната промишленост.

Отличителна черта на бонбоните на сладкарската фабрика във Владивосток е, че от 1932 г. в нейните рецепти се използва приморски агар-агар (екстракт от водорасли анфелция). Сладкарската фабрика във Владивосток изпраща свои специалисти да споделят опита си относно техниките за производство на "Птиче мляко" в целия Далечен Изток. „Сахалински комбинат за сладкарски и макаронени изделия“ произвежда бонбони „Птиче мляко“ с натурален агар-агар.

Срокът на годност на "класическите" бонбони е 15 дни. От 90-те години на миналия век рецептата е модифицирана, за да се намали цената на съставките и да се увеличи срокът на годност. За сладките, приготвени с използване на консерванти, срокът на годност е 2 месеца.

На територията на Руската федерация от 1993 г. правото върху търговската марка "Птиче мляко" е собственост на АД "Рот Фронт". На етапа на формиране на института за интелектуална собственост в Русия „Рот Фронт“ регистрира правото да използва повечето от така наречените „съветски марки“ като търговски марки, така че само предприятия, принадлежащи към холдинга „Обединени сладкари“ („Рот Фронт","Красни Октябър“, „Бабаевски“). Други производители продължават да произвеждат този продукт, но поради претенциите на холдинга „Обединени сладкари“ те биват принудени да сменят името на изделието.

Торта „Птиче мляко“, домашно производство

Торта „Птиче мляко“

Тортата "Птиче мляко" е „изобретена“ през 1978 г. от екипа на сладкарницата на московския ресторант "Прага" под ръководството на сладкаря Владимир Гуралник (според други източници тортата е създадена лично от В. М. Гуралник през 1974 г.). Тортата е направена от тесто за кексчета, наслоено със сметана на база масло, кондензирано мляко, захарно-агаров сироп и разбит белтък, и покрита с шоколадова глазура. По искане на Московския тръст на ресторантите, ресторант „Прага“ и Комбината за сладкарски изделия „Мосресторантрест“ е издадено авторско удостоверение за метод за приготвяне на торта през 1982 г. Птиче мляко е първата торта, за която е издаден патент през 1982 г. съществуване на СССР. За производството на "Птиче мляко" е оборудван специален цех, който произвеждаше по две хиляди продукта на ден, но тортата остана дефицитна. Както твърди Гуралник, 15-килограмова торта „Птиче мляко“ е направена специално за честването на 70-годишнината на генералния секретар на ЦК на КПСС на СССР Л. И. Брежнев.

През 80-те години на миналия век в квартал „Черемушки“, южно от Москва, е построена фабрика за производство на торта „Птиче мляко“.

Тортата „Птиче мляко“ е популярна сред руските емигранти в САЩ, където се прави с бита сметана и желатин.

Руските бонбони „Птиче мляко“ и торта „Птиче мляко“ се произвеждат и в други постсъветски държави, по-специално в Беларус, Естония, Латвия, Молдова и Украйна.

В Естония linnupiim (на естонски: „птиче мляко“) е търговската марка на подобен бонбон, произведен от фабриката за бонбони „Kalev“. Този бонбон също съдържа агар-агар вместо желатин като сгъстител и се предлага в три вкуса: шоколад, ванилия и лимон. През 2021 г. е произведено специално издание с вкус на грейпфрут.

В Молдова lapte de pasăre (на румънски: „птиче мляко“) е търговската марка на подобен бонбон, произведен от фабриката за бонбони „Bucuria“. Въпреки името им, бонбоните не бива да се бъркат с румънския традиционен десерт lapte de pasăre.

Домашни бонбони "Птиче мляко"

За да приготвите бонбони „Птиче мляко“ вкъщи, ще ви трябва малко количество продукти: концентрирано (кондензирано) мляко - 1 чаша; всякакъв сок от плодове или ягодоплодни - 1 чаша; шоколад (за предпочитане горчив) - една лента (100 г); желатин - 10 г; заквасена сметана - 3 с.л. лъжици.

Приготвянето на бонбоните в този вариант на рецептата започва с подготовката на желатин. За накисване ви е необходима супена лъжица сок. Веществото се напълва с течност и се оставя за един час. След това набъбналият желатин се поставя в тенджера и там се излива чаша сок. Тенджерата се поставя на малък огън и се загрява, докато желатинът се разтвори напълно. В този случай съдържанието трябва непрекъснато да се разбърква.

Към охладената течност се добавя кондензираното мляко и всичко се разбива до образуване на пяна. Сместа се поставя в подходящи форми и се изпраща в хладилника. Очакваното време за охлаждане е 6 часа. По-добре е да поставите бонбоните в хладилника, а не във фризера. Когато се втвърдят, може да се извадят от формите. За глазурата шоколадът се разтопява на водна баня заедно със заквасената сметана. Сместа трябва да се разбърква, докато придобие еднородна консистенция. Бонбоните се покриват с глазура от едната страна и след това се изпращат в хладилника. След втвърдяване процедурата се повтаря: бонбоните се глазират с шоколад и от другата страна.


Торта "Птиче мляко"

Блатове: За приготвянето й е най-добре да използвате агар-агар, но можете да използвате и желатин. В състава на сладките са включени следните продукти: захар - 100 гр.; масло (меко) - 100 г; яйца - 2 броя; брашно - 140 г; бакпулвер - 1/3 чаена лъжичка; екстракт от ванилия - 2-3 капки. За печене на торти можете да използвате две форми с различен диаметър. Тогава един слой тесто ще стане основата на тортата, а вторият ще се „удави“ в суфлето.

Разбийте захарта с маслото и ваниловия екстракт. След това едно по едно се добавят яйцата към сместа, без да се спира разбиването. В отделна купа се пресява брашното с бакпулвера, към което се добавят яйцата и маслото. Всичко е старателно разбито и подредено във форми. Тортите се изпращат във фурната за около 10 минути. Температурата трябва да достигне 180 градуса. Готовите блатове се изваждат от фурната и се оставят да изстинат.

За да приготвите суфле ще ви трябва агар-агар в количество от 4 г. Пълният списък на необходимите съставки е следният: агар-агар - 4 г; масло (меко) - 200 г; кондензирано мляко - 100 г; белтъци - 105 г (от около 4 яйца); лимонена киселина - половин чаена лъжичка; вода - 270 мл; захар – 430 гр.

Агар-агарът трябва да се накисне във вода за няколко минути преди готвене. Отделно маслото се разбива с кондензираното мляко и се оставя настрана. Водата с приготвения агар-агар се смесва и се поставя на огън. Сместа се довежда до кипене и се добавя кристалната захар, след което отново се довежда до кипене. В идеалния случай температурата на течността в тигана трябва да се повиши до 117 градуса. Най-добре е да използвате готварски термометър, за да го измерите. Ако такъв липсва, можете да определите с помощта на тест с мека топка дали сиропът е готов. Малко сладка смес се капва в съд със студена вода. След това се опитват да приберат топката с пръсти. Ако подейства, сиропът е готов.

5 минути преди сиропът да е готов, трябва да започнете да разбивате белтъците с лимонена киселина. Готовият сироп се въвежда на тънка струя в белтъците, като продължавате да ги разбивате. Сместа ще се увеличи значително по обем, ще придобие красив блясък, ще стане гъста. Важно е температурата на разбитите белтъци да не пада под 45 градуса, защото при 40 градуса агар-агарът ще започне да се втвърдява. Към готовите протеини се добавя смес от масло и кондензирано мляко и се разбърква до гладкост. След това започват бързо да събират тортата.


Глазура и събиране: Половината от суфлето се изсипва във формата, покрива се с по-малка торта. След това останалата част от суфлето се изпраща във формата. Вторият блат трябва да се притисне малко в буйната млечна маса. За да не се образуват кухини в суфлето, е необходимо формата за торта да се чукне няколко пъти по масата и след това да се постави във фризера за 3 часа, ако е приготвена в силиконова форма, или в хладилника, докато се втвърди, ако в разглобяема. За глазура вземете 75 г шоколад без добавки и 50 г масло. Всичко се разтопява на водна баня и се разбърква. След фризера тортата се изважда от формата и се оставя малко да се затопли. След това се глазира и украсява.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |