Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterНАЙ-ДЪЛБОКО ПОТЪНАЛИЯТ КОРАБ В СВЕТА

07.07.2022
Ескортният разрушител USS Samuel B Roberts (DE-413) плава край брега на град Бостън, щата Масачузетс, САЩ, юни 1944 г.

През юни 2022 г. на дълбочина 6895 м в Тихия океан бяха открити останките на кораба „Самюъл Б. Робъртс“ (DE-413), потопен през 1944 г., по време на битката между американския флот и Императорския флот на Япония.

На дъното на Тихия океан, близо до Филипините, откриха останките от „Самюъл Б. Робъртс“ (DE-413), ескортен разрушител от клас „Джон Бътлър“ от американския флот, който потъва преди 78 години. Това съобщава на страницата си в Twitter основателят на компанията Caladan Oceanic, предприемачът и изследовател Виктор Весково, който заедно с членове на британските експедиции EYOS проучва какво е останало от потъналия кораб. Те извършват шест гмуркания за осем дни.

Виктор Весково

„Самюъл Б. Робъртс“ (USS Samuel B. Roberts) (DE-413), който е служил през Втората световна война, е първият от трите кораба от ВМС на САЩ, носещи това име. Този кораб е именуван на Самюъл Букър Робъртс младши (1921-1942), награден посмъртно с Военноморския кръст, който е бил награден за това, че доброволно е управлявал десантен катер от типа LCVP (наричан също и лодка Хигинс) към вражеските сили в остров Гуадалканал, един от южните Соломонови острови, където се състои Гуадалканалската кампания, известна и като битката при Гуадалканал (включваща военни действия между 7 август 1942 г. и 7 февруари 1943 г., в Тихия океан през Втората световна война), за да отклони огъня от други приятелски кораби, предприели евакуационни действия. Катерът получава прозвището "Сами Б" или "Сам Бука" (на името на популярния италиански дух).

„Самуъл Б. Робъртс“ (DE-413) е построен на 6 декември 1943 г. от Браунова корабостроителна компания в Хюстън, Тексас. Спуснат е на вода на 20 януари 1944 г. под командването на капитана на кораба майор Роберт У. Коупленд. Корабът е пуснат в експлоатация на 28 април 1944 г., а на 25 октомври същата година бива потопен в битката край филипинския остров Самар, в която малък отряд от военни кораби на САЩ попречва на превъзхождащите ги сили на Имперския японски флот да осъществят десант на филипинския остров Лейте. „Самюъл Б. Робъртс“ (DE-413) е част от сравнително лека флотилия от разрушители, ескортни разрушители и ескортни превозвачи, наречена „Taffy 3“, която по невнимание бива оставена да отблъсне флот от тежко въоръжени японски бойни кораби, крайцери и разрушители край остров Самар по време на битката край Самар, една от малките битки, съставляващи по-голямата битка при залива Лейте от октомври 1944 год.

Ескортният разрушител „Самюъл Б. Робъртс“ (DE-413) е ударен от три снаряда от имперския боен крайцер Конго, като е пробита дупка 12 на три метра в левия борд. Половин час по-късно корабът потъва на дъното, 90 души загиват, 120 биват спасени.

Битката при залива Лейте е голяма военна операция от Тихоокеанската война – включваща кампаниите, проведени от 1941 г. в Азиатско-тихоокеанската зона, в рамките на конфронтацията между Съюзниците (всички държави, които официално се противопоставят на силите на Оста по време на Втората световна война) и Японската империя. Действието се развива в началото на повторното завоюване на Филипините, по време на десанта на американските войски под командването на генерал Дъглас Макартър на остров Лейте, разположен в центъра на филипинския архипелаг. Операцията е проведена от 23 до 26 октомври 1944 год.

На 24 и 25 октомври 1944 г. се водят ожесточени боеве върху територия, голяма колкото една трета от Европа; до техния край тежко опустошеният японски императорски флот е престанал да бъде настъпателна сила, способна да повлияе на хода на войната. Тези битки се състоят по време на четири основни битки, разположени в Сибуянско море, в протока Суригао, при нос Енганьо и край остров Самар. Японският специален атакуващ корпус, по-известен като "камикадзе", за първи път е ангажиран там в голям мащаб на 25 октомври.

Самуел Б. Робъртс в камуфлажна боя Мярка 32/22D, залив Лейте, Филипините, октомври 1944 г.

Битката в залива Лейте, която е най-голямата морска битка от Втората световна война и е смятана за „най-голямата морска битка в историята“, завършва с победа за американците. Освен „Самюъл Б. Робъртс“ (DE-413) САЩ загубват и няколко други кораба през онези дни. Първоначално те имат най-малко 34 самолетоносача и около 1500 самолета, въздушният им флот превъзхожда японския флот пет пъти.

Откритият потънал разрушител „Самюъл Б. Робъртс“ (DE-413), който след битката при залива Лейте си спечелва репутацията на „ескортен разрушител, който се бие като боен кораб“, е разделен на две и лежи на дълбочина от 6895 метра, което го прави най-дълбоко потъналия кораб в света, открит досега. За сравнение: височината на стратовулкана Килиманджаро в североизточна Танзания е 5895 метра над морското равнище, а връх Еверест е 8848 метра.

„Изглежда, че носът е ударил морското дъно с известна сила, причинявайки изкривяване. При удара кърмата се разцепва на около пет метра, но останките са заедно. (...) Този малък кораб се бори докрай с най-добрите изтребители на японския флот ”, отбеляза Весково.

Всички данни, получени след гмуркане в останките на кораба „Самюъл Б. Робъртс“ (DE-413), включително хидроакустични карти, видео и снимки, ще се предадат на американските военноморски сили.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |