Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПЪРВИЯТ ЗООПАРК В СВЕТА

12.06.2022
Азиатски слонове в зоопарка Шьонбрун (пощенска картичка)

Истината е, че историците не знаят кой е построил първия зоопарк и кога се е случило това. Но можем да сме сигурни, че е било много отдавна.

Човешкото очарование към животните, може би съществува, откакто съществуват и самите хора. В най-старите открити пещерни рисунки, някои от които са на възраст около 40 000 години, има повече изображения на животни, отколкото на хора.

В един момент хората са започнали да ловят животни и да ги отглеждат, за да могат да ги наблюдават отблизо, когато пожелаят. Първите известни колекции от екзотични животни са били собственост на кралски особи - и не са били достъпни за обществеността.

Археологически разкопки в древния египетски град Некхен са открили сгради от около 3500 г. пр. н. е., съдържащи останки на хипопотами, бабуини и слонове – животни, които не са били местни за Египет. Но животът не е бил лесен за тях. Вероятно са живели кратко и останките им показват доказателства за тежки наранявания.

Гробницата на египетския фараон Сахуре, починал около 2500 г. пр. н. е., включва реалистични изображения на сирийски мечки, носещи нашийници и каишки. Смята се, че са били доставени от търговска експедиция. Колко дълго са живели тези мечки може само да се гадае.

Първата публична изложба на животни най-вероятно е била създадена от египетската царица Хатшепсут около 1480 г. пр. н. е. Изследователите смятат, че зоологическата градина е започнала с животни, доставени от експедиция, която кралицата е изпратила в далечната земя, известна като Пунт, която може да е била съвременна Еритрея. Не е ясно защо царица Хатшепсут е построила зоологическата градина. Вероятно е демонстрирала по този начин богатството и правото си да управлява. Отглеждането на опасни и екзотични животни в плен понякога е било начин управниците да демонстрират колко са велики.

Ранните зоологически градини се срещат по целия свят. В Китай има сведения, че император Уен-Уанг е построил „Градина на интелигентността“ около 1060 г. пр. н. е. Тя включвала елени, птици и много риби.

В Англия крал Хенри I създава менажерия приблизително в 1110 г., като част от кралското имение в Уудсток, в Оксфордшир. Колекцията включвала тигри, камили, лъвове и др. Тази колекция в крайна сметка се премества в Лондонската кула през 1235 г., по времето, когато крал Хенри III получава три лъва от императора на Свещената Римска империя Фредерик II. Колекцията от животни в Кулата е останала на това място в продължение на 600 години.

Лондонската кула (Tower of London)

Ако посетите Кулата днес, можете да видите някои от клетките: Те са голи каменни зидарии с метални пръти. Трудно е да си представим, че животните са имали добър живот там. Кралят на Франция изпратил слон през 1255 г. Въпреки че е имал собствено специално жилище, той умира само след няколко години. Някога колекцията включвала полярна мечка, на която е било позволено да плува в река Темза на дълга верига. Имало е време, когато цената на входа за обществени посетители е била или малка такса, или бездомно куче или котка, с които да нахранят лъвовете.

В Северна и Южна Америка, преди около 500 години, Монтесума II е имал зоопарк в Теночтитлан, сега известен като Мексико Сити. Включвал е множество птици, хищни бозайници и змии. Тази зоологическа градина е била толкова голяма, че 300 души са били наети за да се грижат за животните. Испанските войници, водени от Ернан Кортес, пишат колко много са се възхищавали на зоологическата градина, въпреки че я унищожават по време на завладяването на Теночититлан през 1591 г.

Императорският павилион е историческият център на зоопарка Шьонбрун.

Най-старата в света, която работи и досега, е зоологическата градина в Шьонбрун, построена във Виена през 1752 г. Зоологическата градина е известна с това, че е първата, която използва много иновации в дизайна, като например отглеждането на животни в натуралистични условия и събиране на няколко вида в едно заграждение.

Посетители на зоопарка Шьонбрун (пощенска картичка).

Зоологическите градини изминаха дълъг път, особено в начина, по който се грижат за животните. Всъщност много от днешните зоологически градини се стопанисват от природозащитни организации, фокусирани върху защитата на застрашени животни.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |