Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-МОЩНИЯТ СУПЕРКОМПЮТЪР В ЕВРОПА

14.06.2022
Финландският град Каяани, където е базиран новия суперкомпютър

На 13 юни 2022 г. във Финландия бе представен LUMI - най-мощния суперкомпютър на Стария континент. Това е третият най-бърз компютър в света – след американския Frontier и японския Fugaku.

Придобиването и експлоатацията на този суперкомпютър струват 200 милиона евро. Европейските изследователи получават първокласен инструмент за разбиране на сложни явления, като изменението на климата или прилагането на изкуствен интелект. Суперкомпютърът LUMI ще им помогне да решат най-сложните проблеми на днешния ден.

Изчислителната мощност на LUMI ще надхвърли 550 петабайта - което означава невероятните 552 милиарда операции в секунда. Това приблизително съответства на комбинираната производителност на 1,5 милиона лаптопа - ако бъдат поставени един върху друг, те биха образували кула с височина над 23 километра.

Общо LUMI ще има 117 петабайта постоянна памет и обща I/O честотна лента от два терабайта в секунда. Освен това този суперкомпютър използва сто процента от енергията си от водни източници. За него са налични до 200 мегавата. Но въпреки че суперкомпютърът ще произвежда много топлина, тя няма да бъде прахосана – ще доставя около двадесет процента от топлината, необходима за целия град Каяани.

Суперкомпютърът LUMI е собственост на Европейското съвместно предприятие EuroHPC и се управлява от консорциум от десет държави, които споделят дълга традиция в научните изчисления. Изследователи от цяла Европа могат да кандидатстват за достъп до ресурсите на LUMI. Този компютър е инсталиран в северния финландски град Каяани, в един от най-екологичните центрове за данни в света.

„Обществените предизвикателства, които решаваме чрез суперкомпютрите, съществуват по целия свят. Мащабът на тези предизвикателства и работата, необходима за справянето им и превръщането им в иновативни възможности изисква широко сътрудничество между много академични дисциплини и безброй изследователски екипи. Следователно е напълно логично една от най-големите и важни изследователски инфраструктури да се основава на широко сътрудничество. В това отношение сътрудничеството в рамките на консорциума LUMI е пионерско усилие за укрепване на европейската конкурентоспособност и цифровия суверенитет, като същевременно се подкрепя глобалното научноизследователско сътрудничество“, казва Андерс Дам Йенсен, изпълнителен директор на съвместното предприятие EuroHPC.

„Следователно е напълно логично една от най-големите и важни изследователски инфраструктури да се основава на широко сътрудничество. В това отношение сътрудничеството в рамките на консорциума LUMI е пионерско усилие за укрепване на европейската конкурентоспособност и цифровия суверенитет, като същевременно се подкрепя глобалното сътрудничество в областта на научните изследвания“, добавя той.

„LUMI сега е най-бързият и енергийно ефективен суперкомпютър в Европа и един от най-мощните в света. Благодарение на огромния си изчислителен капацитет, той ще позволи много по-бърз научен пробив, например в медицината и изследванията на климата. Това може да включва разработване на ваксини, диагностика на рака или смекчаване на изменението на климата. Това е чудесен пример за огромния потенциал на изкуствения интелект да подобри живота ни“, каза Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |