Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ДЖАМБАЗ ТЕПЕ

02.06.2022
Изглед към Джамбаз тепе от хълма Сахат тепе

Джамбаз тепе е едно от шестте сегашни тепета в Пловдив - втория по големина град България. Представлява част от т. нар. Трихълмие, днес по-известно като Старинен Пловдив.

Джамбаз тепе, известно още като Орфеев хълм, се намира в централната най-стара част на Пловдив, в близост до хълмовете Таксим тепе и Небет тепе, с които образува т. нар. Трихълмие. Джамбаз тепе заема югоизточната част на Трихълмието. На този район, формиран от трите тепета, представляващ най-старата част на града, е разположен архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив“, известен и като Стария град. Районът на Трихълмието е обявен за архитектурно-музеен резерват през 1956 год. През 2004 г. Старият град е включен в предварителния Списък за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„Джамбаз тепе“ в превод от турски означава „хълм на въжеиграчите“, тъй като в древността акробати и въжеиграчи са изнасяли атрактивни представления по стръмните югоизточни скали на това тепе. Според преданието, от скалите на върха е спускано въже, по което смелчаците са опитвали да осъществяват екстремни изкачвания.

Джамбаз тепе, края на XIX в.

Предполага се, че в древността на хълма се издигал храмът на Аполон – древногръцки и римски бог на светлината, музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата, предводител и покровител на музите, покровител на преселниците, олицетворение на мъжката красота. В периода на Късната Античност олицетворява Слънцето.

Основите на храма „Свети Димитър“ на хълма са положени във времето на Иван Асен II, след битката при Клокотница през 1230 год.

Храмът „Свети Димитър Солунски“, издигащ се на склона на Джамбаз тепе

През 1780 г. на хълма е построено централното гръцко училище. Това е първата сграда в Пловдив, строена специално за учебно заведение.

На територията на Джамбаз тепе се намират Академията за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Там е и Жълтото училище – първата българска гимназия, построена през 1868 г., чиято сграда от 1964 г. се използва от Академията за музикално и танцово изкуство.

Друго важно за отбелязване място, намиращо се територията на хълма, е бившата сграда на Държавното девическо училище, в която се намира постоянната експозиция на Градската художествена галерия. Експозицията включва над 300 картини, графики и скулптори, показващи развитието на българското изобразително изкуство от периода на Българското възраждане до наши дни. Галерията в девическата гимназия е създадена прз 1952 год.

Поглед на юг от камбанарията на храм „Света Петка Стара“, Джамбаз тепе

В подножието на Джамбаз тепе се намира Понеделник пазара, а на югозападния склон на хълма се издига една от най-големите забележителности на Пловдив - Античният театър. Изграден е през II век сл. Хр., по време на управлението на император Траян.

На територията на хълма се намират също и църквата „Свети Димитър Солунски“, Ламартиновата къща, Джаковата къща, храм „Света Петка Стара“, комплекс „Пълдин“, съхраняващ останките на бившия дервишев мюсюлмански манастир Мевлеви Хане, катедралата „Св. Лудвиг“.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |