Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КЕЯТ СЪС СРЕДНОВЕКОВНИТЕ КЪЩИ

17.05.2022
Бриген

Норвежкият град Берген е известен с комплекса от старинни сгради по крайбрежието си, наречен Бриген. Този вид постройки не се среща никъде другаде по света.

Днес районът, в който се намира Бриген е оживен исторически квартал, представлява една от най-големите забележителности на град Берген и е третата най-посещавана туристическа атракция в Норвегия. Разположен е на пристан на източния бряг на залива Ваген, който е централно пристанище на Берген, наричан понякога Цветният град, заради живописните си постройки, боядисани във всички цветове на дъгата.

Някога Бриген (на норвежки: Bryggen i Bergen – „Кей в Берген“; известен и като Tyskerbryggen - „Немски кей“ и Hansabryggen – „Кей на Ханза“) е бил основен търговски център в Северна Европа. Състои се от 61 успоредни редове, образувани от къщи с каменни основи, зад фасадите на които са разположени реконструирани и построени от груби дъски къщи, които имат с разчупени фронтони. Това са бивши търговски сгради на представители на Ханзейската лига (съюз на търговски гилдии от Северна Европа в периода между XII и XVII век). Сградите са изградени от дърво в т. нар. „дворове”, дълги редици къщи от едната или двете страни на общ дворен проход. В задната част са разположени редица каменни изби, които датират от XIV-XVI век.

Те са организирани така, че да лежат в редове по тесни улички или алеи, които отиват навътре от кея, така че предната част на фронтоните, която човек обикновено вижда на снимка на Бриген, е само най-предната от къщите във всеки от тези редове от къщи.

Бриген (1866), Фотография от Кнуд Кнудсен

Днес в старинните къщи на Бриген се помещават много туристически и сувенирни магазини, както и ресторанти, кафенета и музеи. Много от сградите, оцелели от пожара от 1955 г., сега се използват като ателиета за художници.

Град Берген е основан през 1070 год. Една от най-ранните конструкции на кея е датирана от около 1100 г., а съществуващите сгради са от много по-късна дата, като само някои сгради са оригинали от 1702 год.

От 1360 до 1754 г. Бриген е седалище на представителство (офис) на Ханзейската лига и градът се превръща във важен търговски център. Административните сгради са настанявали чиновници от много европейски страни, особено от Германия. Складовете са били пълни със стоки, по-специално риба от Северна Норвегия, както и зърно от Европа.

Църквата Света Мария в Берген, която се намира точно до Бриrен, дълго време е била църквата на Ханзейската лига и е извършвала служби на немски език.

През цялата си история Берген е бил подложен на множество пожари, въпреки строгата забрана за използване на огън, тъй като традиционно повечето къщи са били направени от дърво.

Бриген след експлозията на пристанище Ваген, 1944

Днес около една четвърт от сградите на Бриген са построени преди 1702 г., докато по-старите складове и административни сгради са изгорени. Тогава е издигната и настоящата сграда на днешния Ханзейски музей. Останалата част от Бриген се състои предимно от по-млади сгради, въпреки че има каменни изби, които датират от XV век.

През 1901 г. след като градът е опожарен, южната част на Бриген, е разрушена и заменена с високи градски къщи от тухли в един вид адаптиран стил Бриген. Но най-южната от старите къщи е оставена да стои и сега е част от Ханзейския музей.

На 20 април 1944 г, по време на окупацията на Норвегия, извършена от нацистка Германия в периода 1940-1944 г., на пристанище Ваген е предизвикана експлозия, при която биват разрушени редица сгради в квартала.

След големия пожар на север от Бриген на 4 юли 1955 г. се провеждат мащабнии и 13-годишни археологически разкопки на мястото на пожара, които разкриват ежедневните рунически надписи, известни като надписите на Бриген. През 1980 г. там са построени модерни къщи. Къщите, които са построени с фасадите към залива Ваген са направен като своеобразни модернизирани копия на изгорелите къщи. До тях е построен хотел с тухлени фасади и високи двускатни покриви, които въпреки модерния характер са в добра хармония с останалите къщи на Бриген. Североизточно от мястото на пожара, точно до Мариакиркен, сградата на музея Бригенс също е построена в доста различен стил. Най-често се приема, че новите сгради се вписват в околната среда по архитектурно добър начин.

Бриген

Музеят Бригенс е построен през 1976 г. върху част от мястото, изчистено от пожара. Състои се от комплекс от археологически обекти, както и някои стари дървени къщи. На панорамното изображение по-долу това са най-левите шест къщи. Музеят Бригенс съдържа находки (около 670 предмета) с рунически надписи върху дърво и кост, открити през 1955 г. и наречени бригенски надписи.

През 1979 г. Бриген е включен Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО според културен критерий III, който се отнася до място, което „носи уникално, или поне рядко, свидетелство за културна традиция или за жива или изчезнала цивилизация“. В тази връзка ЮНЕСКО посочва, че Бриген е свидетел на социалната организация и илюстрира как ханзейските търговци през XIV век са използвали пространството в своята част на града и че това е вид северно фондако (комбинирано търговско депо, жилища и гето).


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |