Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-ДЪЛГИЯТ ВИСЯЩ ПЕШЕХОДЕН МОСТ В СВЕТА

15.05.2022
Sky Bridge 721, село Долни Морава

На 13 май 2022 г. бе открит най-дългият в света висящ мост, предназначен за пешеходци. Намира се в североизточната част на Чехия, дълъг е 721 метра и е на височина 95 метра от земята.

Sky Bridge 721 (в превод Небесен мост 721) е висящ мост в планинския масив Кралицки Снежник в частта Велка Морава на село Долни Морава, окръг Усти над Орлици, Пардубицки край на Чешката република. Мостът води от вила Сламенка в седловината под хълма Сламник (на 1110 метра надморска височина) през долината Млинске с Млински поток до билото Хлум (1116 метра над морското равнище). Пешеходният мост е в експлоатация от 13 май 2022 г., представлява атракцион, еднопосочен е, входът струва стотици крони на човек, като достъпът до него става само след резервация.

Общинският съвет одобрява пешеходния мост в общинския устройствен план през 2015 год. Кметът Рихард Новак заявява през ноември 2021 г., че днес общината ще подходи към подобен въпрос по различен начин и с много по-голяма предпазливост. Сайтът „Новини от Моравия“ посочва, че неназовани критици и неназовани експерти по околна среда са били притеснени от пешеходния мост (както и от близката наблюдателна конструкция Стежка в облацих) като необратима намеса в пейзажа и че местните хора са обезпокоени от тежестта, причинена от еднодневните пътувания.

Инвеститор на пасарелката са собствениците на планинския курорт Долни Морава, мостът е проектиран и построен от фирма Тарос Нова. Според Либор Нот, директор на Асоциацията на планинските курорти, изграждането на моста е струвало 200 милиона чешки крони. Според генералния директор на планинския курорт Долни Морава Мартин Палана, компанията Снежник е платила над 100 милиона чешки крони за изграждането на моста. Журналисти биват допуснати до моста на 9 май 2022 год. Тържественото откриване на пешеходния мост става в петък, 13 май 2022 г. в 10:00 ч.

Движението по пешеходния мост не е свободно, а регулирано, ползването на моста може да се резервира онлайн предварително във времеви интервали. На сайта на планинския курорт Долни Морава резервации могат да бъдат направени само чрез закупуване на билети, заедно с билет за еднопосочен или двупосочен кабинков лифт, или с входна такса за наблюдателната конструкция Стежка в облацих, или с билет за бобслей писта, или отделно. Пешеходният мост ще работи целогодишно. Мостът се затваря, когато силата на вятъра надвиши 72 km/h или когато има силно обледеняване.Дължината на пешеходния мост е 721 м. При откриването му през на 13 май 2022 г. е посочен като най-дългият висящ пешеходен мост в света. Предишният рекорд по дължина (516 м) е на моста Arouca 516 в Португалия.

Височината на пасарелката над дъното на долината е 95 метра, надморска височина 1110-1116 метра или 1125-1135 метра Ширината на тротоара на пасарелката е 1,2 м . Височината на парапета е 1,2 метра.

Пешеходният мост се състои от 6 основни носещи въжета с теглителна сила 360 тона и 60 вятърни въжета с различен диаметър. Мостът се състои също и от 1030 куб.м бетон, въжета с общо тегло 158 тона и 20 тона спомагателни конструкции. Основното въже е с диаметър 76 милиметра. Общото тегло на пасарелката е 405 тона. Височината на пилоните в краищата на пасарелката е 11,4 метра.

Общ изглед на моста

Заобиколен от чистата природа на планината Кралицки Снежник, мостът предлага на своите посетители очарователни гледки към пейзажа. След като преминат долината до другата страна на моста, всички посетители ще имат уникалната възможност да опознаят местната природа и история.

Поради тази причина, оригинална и „образователна природна пътека“, наречена „Мостът на времето“ е направена с елементи на добавена реалност в сътрудничество с държавното предприятие LESY ČR (Горите на Чешката република) и Музея на Чехословашките Укрепления от 1935–1938 г. Уникално изработена игра с 10 образователни панела обхваща темите за опазване на околната среда и как да се държим в провинцията, както и историята и житейската история на семейство от Долни Морава на фона на събитията, които Чехия (и като част от Чехословакия) преживява от 1935 г. до наши дни.

От западната страна пешеходният мост свързва планинския курорт Долни Морава с много други туристически атракции. В близост до вилата Сламенка се намира горната станция на седалковия лифт Снежник и успоредния ски лифт, който води от туристическия център Долни Морава, а огромната писта за тобоган води обратно надолу в същата посока. На билото в близост до вилата Сламенка, до ресторант Скалка, се намира наблюдателната конструкция Стежка в облацих, по склоновете на билото има няколко колоездачни маршрута и мрежа от маркирани туристически пътеки, а синя маркирана туристическа пътека се вие през долини и хребети. Всички тези атракции, включително пешеходният мост, се намират извън националния природен резерват Кралицки Снежник, който започва на север, но попада в природен парк Кралицки Снежник.

Параметри на моста

Дължина - 721 м

Височина над земята в най-високата точка - 95 м

Надморска височина - 1135 м

Брой на основните носещи въжета - 6

Допустима сила на теглене на едно носещо въже - еквивалентна на 360 тона

Брой вятърни въжета - 60

Ширина на тротоара - 1,2м

Срок за изграждане - 2 години

Откриване - май 2022 г.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |