Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПРЕДВЕРИЕ С АРКА

11.05.2022
Жудро пред входа на къща в музея в град Ланжхот, област Словацко, Чехия

Жудро или випусток е елемент от народната архитектура, представляващ отвор за врата, укрепен с пластичен портал, изграден при входовете на къщи в различни части от Чехия и Словакия.

Жудро (чеш. žúdro; слов. žúdro) e название, което се използва за обозначение на тази сводеста пристройка по-често в Чехия, отколкото в Словакия, където се употребява повече името випусток (слов. výpustok).

Жудро е строителен елемент, който е характерен за народната архитектура - архитектура, характеризираща се с използването на местни материали и базирана на любителски знания, обикновено без надзора на професионални архитекти.

Това предверие с аркообразен свод, използвано в селските къщи, се намира най-често на главните входове на къщите, но също и на входовете на изби или житници.

Жудро в хижа Словацко в чешкия град Ухерске Храдище, която е построена по повод изложбата „Словацко 1937“. Сегашната форма на орнаментa е относително нетипична - автор е художникът Mоарх Евено, родом от френския регион Бретан, който през 1997 г. заменя повредените първоначални рисунки.

В Словакия този елемент се среща главно в западната и централната част на страната, а в Чехия - в югоизточниата етнографкща област Словацко, позната и като Моравска Словакия. Аналози на жудро могат да се видят и в австрийската провинция Бургенланд, както и в Западна Унгария.

Страните на тази пристройка образуват кръгли или призматични колони, носещи дъговиден свод, който обикновено е покрит отгоре с керемиди или други защитни елементи срещу метеорологичните условия. Колоните, изградени от двете страни на входния отвор, поддържат прав или сегментен покрив. Целта на пристройката е да предпази входа на къщата в неблагоприятно време. В зависимост от местоположението на къщата разширеният вход e обърнат към улицата или двора.

В някои райони тази входна пристройка е украсена с цветни рисувани орнаменти с растителни и народни мотиви. Има регионални различия във формата и художествената концепция на този архитектурен елемент.

Целта на сводестото предверие е била да предпази входовете от пожар и атмосферни влияния. В няколко местности в Западна Словакия пристройката е била с дълбочина около 1 м и с модифицирана в нея седалка.

Жудро във вила Словацко, село Долни Бояновице, Чехия

В Централна и Югоизточна Моравия (и в Югоизточна Словакия) пред входа на антрето на къщата е била построена пристройка жудро, самостоятелни разположени килери и винена „хижа”. В някои моравски села в Белите Карпати (и в Югозападна Словакия) сводести издатини са били разположени и при входа на плевнята, което показва старата им защитна функция. Архитектурният елемент жудро от къщите в южната част на моравския етнорегион Хана, Словацко и по-специално Лухачовске Залеси (етнографска подобласт на региона Словацко) показва тесни генетични връзки със съседната територия на Западна Словакия.

На чешка територия архитектурният елемент жудро е археологически документираин в предградието Сезимова Усти (област Табор, Южнобохемски край наЧехия), изоставено през 1420 г., и в несъществуващото средновековно селище Пфафеншлаг, близо до чешкия град Славонице (окръг Индржихув Храдец, Югозападна Моравия) от края на XIV и XV век. В южната част на областта Бохемия такива пристройки са запазени в близост до многоетажни тухлени житници (най-старите сгради датират от XV век). Иконографски датират от XVII век върху ведута (пейзажна живопис) Вимперк.

Строителният елемент жудро е свързан и с някои обичаи и традиции (например, близо до чешкия град Бржецлав, разположен в южната част на областта Моравия, при гръмотевична буря върху входната пристройка поставяли брадва, кръстосана с лопата, за да не удари гръм къщата).

Жудро на входа на ресторант в село Сватоборжице, намиращо се южната част на чешката област Моравия

Архитектурният елемент жудро често се бърка с жудр (чеш. žudr). Жудр е масивен ризалит (централна или странична част на фасадата на сградата, която излиза от лицето й по цялата височина, до дълбочината на една ос на прозореца), разположен пред къщи, които са част от традиционната народна архитектура в етнографския регион Хана, намиращ се в централната и северната част на чешката област Моравия.

Жудро е името на гражданско сдружение в Словакия (OZ Žudro). Това е сдружение с нестопанска цел, неполитическо, недържавно, доброволно сдружение на хора в Словакия. Целта на сдружението е да повиши толерантността към етнически, социални, културни или по друг начин различни групи хора чрез наблюдение, документиране, обработка и последваща видимост на културни, духовни ценности и прояви на тези групи хора в Словакия и в чужбина.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |