Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

БЪЛГАРИЯ БРОИ ВРАБЧЕТАТА

27.04.2022
Домашно врабче (женски индивид)

На 30 април 2022 г. можем да броим врабчетата, чрез кампанията на Българското дружество за защита на птиците "НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА".

Кампанията има природозащитен и образователен аспект, а резултатите са с обществена значимост.

Преброяване на птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП) е проучване, което се провежда от Българското дружество за защита на птиците от 2005 г. Инициативата цели да събере информация за състоянието на птиците около нас. По този начин ще разберем какво се случва със средата, в която те живеят и подпомогнем опазването на природата. Мониторингът се провежда всяка година и обхваща цялата страна. Осъществява се от доброволци. Наблюденията на птици в нашата страна се използват за оценяване състоянието на птиците не само в България, но и в цяла Европа.

В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското. За италианското врабче се смята, че е стабилизиран хибрид между домашното и испанското врабче, но има и учени, които го признават за отделен вид.

За кампанията ще се броят само 3 вида врабчета: домашно, полско и испанско.

Домашно врабчеМоже да го срещнете навсякъде из България, с изключение на високите части на планините. Ще го познаете по кафявия гръб и сивото коремче. Бузите и темето му са сиви, а отпред има черен нагръдник, който не е част от окраската на неговата партньорка. Тя е пременена в сиво-кафяво.

Домашното врабче живее в България през цялата година. Не се притеснява нито от топлото време, нито от големите студове. И към менюто не е придирчиво – храни се с всякакви семенца и насекоми.

Полско врабчеМъжките и женските индивиди са сходни на външен вид. Ще ги познаете веднага по симпатичното петънце на бузата, което само те от всички видове врабчета имат привилегията да притежават. Главичките има са кафяви, а коремите – много по-светли от тези на другите врабчета.

Освен наши гости в градовете и селата, може да ги срещнете навсякъде в природата. Но и те като домашното врабче не обичат да летят нависоко в планините.

Испанско врабчеТо има няколко добре изразени разлики в окраската: темето му е кафяво (на домашното е сиво), бузата му е бяла (при домашното - сива), гърлото и гушата са черни, а гърбът и страните на тялото са с много черни петънца. Женската доста прилича на тази на домашното врабче.

Може да го видите в равнинните и хълмистите райони на цялата страна, но най-многобройно е в Югоизточна България. Има интересния подход да обитава гнезда на щъркели, в които си прави свои в основата и си съжителства във взаимно разбирателство с хазяина.

За разлика от другите два вида врабчета, испанското не харесва зимата у нас и заминава за средиземноморските страни.В броенето на врабчета може да се включи всеки, който има достъп до интернет и може да отдели 10 минути от своето време. Повече информация можете да намерите на сайта на Българското дружество за защита на птиците: www.vrabcheta.bg


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |