Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-СТАРИЯТ ХОТЕЛ В СВЕТА

23.04.2022
Хотел Нишияма Онсен Keйникан през март 2020 г.

Нишияма Онсен Keюнкан е хотел, разположен край геотермален извор, намиращ се в град Хаякава, префектура Яманаши, Япония. Основан е през 705 г. сл. Хр.

През 2011 г. хотелът е признат от Световните рекорди на Гинес като най-старият съществуващ хотел в света.

Нишияма Онсен Keюнкан (яп. 西山温泉慶雲館) е третата най-стара японска компания след Kongo Gumi (основана през 578 г.) и Ikenobo Flower Arrangement Association (основана през 587 г.).

Хотелът е бил управляван без прекъсване от 52 поколения от едно и също семейство (включително осиновени наследници) в продължение на над 1300 години.

Разположен в подножието на планината Акайши, Нишияма Онсен Keюнкан е „онсен“ - хотел с гореща изворна вода. Единственият източник на топла вода на хотела идва директно от местните извори Хакухо. Основан в ерата Кейун, наречен е в чест на управляващата династия, така, че името му е Keюнкан. Сгушен сред множество горещи извори, обграждащи живописните реки Хаякава и Юкава. Основан през 705 г. сл. Хр. от Фудживара Махито с намерение да служи като убежище. Фудживара Махито, който е син на помощник на 38-ия император на Япония, император Тенджи, докато ловува на мястото на бъдещия хотел, открива горещ извор, бликащ между скалите край реката. Проектиран само няколко години преди сеченето на първите монети в Япония, Кеюнкан отваря вратите си за обществеността в замяна на продукти за размяна - като ориз и върхове на стрели. След откриването му, лечебните води на изворите веднага стават популярни в цяла Япония.

Nishiyama Onsen Keiunkan ©Wikimedia Commons

Основателят на последната династия шогун, династията Токугава, която управлява Япония от 1600 – 1868 г. сл. Хр., Токугава Иеясу, посещава Кейункан два пъти по време на управлението си. Такеда Шинген, един от най-големите му врагове и един от най-известните шогуни на Япония, също прекарва много нощи там. Според историческите спекулации, по време на многократните престой на Токугава в Кейункан е трябвало да се среща с шпионин, който е внедрил в армията на Такеда, което, може би, в крайна сметка довежда до смъртта на врага му и обединението на Япония.

Хотелът е проектиран към края на периода Асука. Наблюдаваният стил на архитектура вижда припокриване между периода Асука и Хейан. Дизайнът е свидетел на някои от най-значимите архитектурни промени с въвеждането на будизма. Също така, будизмът донася в Япония поклонението на ками (духовете, божествата или „свещените сили“, които се почитат в шинтоизма), идеята за постоянни светилища, които се намират в градините на скулптурите на хотела. Нови скулптури са добавени към пейзажа от първото строителство. Те включват оди на бореца по сумо Хитачияма Таниемон и най-големия паметник на японския поет Мацуо Башо в Япония. Тези скулптури могат да бъдат достъпни след пресичане на мрежа от рекички през дървен мост.

С течение на поколенията хотелът запазва своята значимост, като включва нови технологии, безз да губи своя призматичен чар и уникален вид. Днес обектът е значително по-голям, отколкото преди повече от век. Хотелът претърпява последващи ремонти през 1997 г., за да запази здравината на структурата си и да гарантира, че неговите забележителни горещи извори текат свободно, но без да променят традиционния архитектурен стил на оригиналния онсен.

Nishiyama Onsen Keiunkan ©Wikimedia Commons

Хотелът разполага с 37 стаи, кайсеки ресторант и платформа за наблюдение на луната. Повечето от тези стаи са обширни, като най-малката стая може да се похвали с размер от дванадесет зони татами. Размерите на постелката за татами са строго правоъгълни със съотношение 1:2, като всяка постелка е с размери 0,9 м на 1,8 м, моделирана антропологично. От 2019 г. всички стаи и съоръжения на хотела имат безплатен Wi-Fi без парола. Стаите обзавеждат татами и класическо изкуство. Персоналът носи традиционни кимона нибу-шики (две части), които произхождат от VIII век. Хотелът разполага с обществени и частни бани с горещи извори (онсен). Две частни са на първия етаж и две обществени са на четвъртия етаж. Входът и фоайето са на третия етаж.

Машините на горещите бани изпомпват 1630 литра естествено загрята вода в минута. Парата се издига от напълнената с минерали вода, изведена директно от подземните вулканични извори. Температурата на водата се поддържа постоянно на 40 градуса по Целзий. Смята се, че може би това е най-голямото в света количество естествена извираща гореща вода.

Водите на тези извори са наситени с жизненоважни минерали като натрий, сяра, хлориди и калциев нитрат. Уникалната среда от тези вулканични минерали в естествените горещи извори е желана заради лечебните си свойства. Съвременните посетители имат привилегията да се потопят в същите води, в които някога са се къпали кралски семейства, шогуни и самураи.

През 2005 г. при разкопките е открит нов извор от 1630 литра в минута. В резултат на това количеството изворна вода е 2030 литра в минута, включително първоначалния източник на естествено извиране. По време на този ремонт умишлено са запазени ниските места за сядане, традиционната дограма и е съхранено първоначалното оформление на хотела, направено от основателя Фудживара Махито. Запазена е и традиционната японска архитектура, по-известна като уашицу, непокътната по време на ремоделирането. Дизайнът на уашицу включва традиционни подови настилки от татами, плъзгащи се врати с дървена решетка, наречена шоджи, и токонома, която включва исторически ръчно изработени произведения на изкуството - ниша за декоративни елементи. Вътрешните стаи имат футони, положени върху татамито за спане, и меки седалки, известни като забутон. Ниски маси, традиционно известни като котацу, са вградени за допълнително удобство.

Nishiyama Onsen Keiunkan ©Wikimedia Commons

Дизайнът, ремонтът и обслужването на Нишияма Онсен Keюнкан са ода на японската култура и начин на живот. Хотелът олицетворява величието и елегантността на японската архитектура, като същевременно запазва култура, която цени интелектуалната щедрост и смирение преди всичко. Това е жива реликва от вечна архитектура, която обучава човек на изкуството на съхраняване; това е източник на потвърждение за всички онези, които се чудят дали добрите неща са предназначени да продължат.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |