Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КОЛКО КОСТИ ИМАТ ПИНГВИНИТЕ

11.02.2022

Въпреки че не приличат на хората, пингвините имат подобни на тях скелети и стави. Дори имат колене и лакти, но костите им са почти двойно по-малко на брой. Човешкият скелет се състои от 206 кости, а пингвинът има само 112.

За да имат по-големи шансове за оцеляване, пингвините са еволюирали, в резултат на което, сега притежават по-малко кости в скелетите си.

Как са го направили? Някои от костите им всъщност са се сляли, включително глезените. За разлика от хората, които имат две основни кости на глезена, костта на крака на птицата се свързва директно с пръстите на краката.

Птиците също имат по-малко кости в гръбначния си стълб, в сравнение с много други животни. Костите им в долната част на гърба се съединяват само в една кост, наречена синсакрум. Единствените други животни, които имат този тип гръбнак, са динозаврите. На птиците това им помага да държат телата си в хоризонтално положение, без да изморяват мускулите на гърба си, докато летят или плуват.

Костите на птиците като цяло са уникални. Те са леки и кухи, което им позволява да летят. Тъй като птиците се нуждаят от много кислород, те имат девет въздушни торбички, които обграждат белите им дробове.

Пингвините са еволюирали за живот на сушата и във водата, и понеже не летят, те имат уникален скелет в сравнение с много други птици.

Първите пингвини, които са се появили малко след изчезването на динозаврите преди около 66 милиона години , са били нелетящи. Десет милиона години по-късно те са се превърнали в страхотни плувци. Съвременните видове прекарват до 75% от времето си в океана. Това означава, че е трябвало да станат по-тежки, за да могат да се гмуркат под вода, за да търсят храна.

Пингвините са развили плътни, здрави кости, които нямат въздушните джобове, както при летящите птици. По-тежките им кости им помагат да се гмуркат, както водолаза, който си закачва на колана тежести, за да се потопи.

Крилата на пингвините също са различни, защото тези птици трябва да плуват, а не да летят. Крилата на пингвините са се превърнали в нещо, което прилича на къси, плоски, твърди перки, които не се огъват, както е при летящите птици. Те също така имат по-малко кости от много други птици.

Субантарктически пингвин

Крилата им действат като гребла, което им помагат да плуват във водата с висока скорост. Субантарктическите пингвини могат да достигнат скорост от 35 км/ч.

Комбинацията от здрави и плътни кости, и мощни крила, подобни на перки, позволява на пингвините да се спускат бързо и да се гмуркат невероятно дълбоко, за да търсят риба, крил и друга храна. Един императорски пингвин може да се спусне до около 450 метра дълбочина.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |