Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАЙ-СКЪПОТО КАФЕ В СВЕТА

08.03.2019
Фото: Fiona Henderson (CC BY 2.0)

Чаша кафе „Блек айвори” (Black Ivory) ще ви струва 50 долара, а един килограм зърна - около 1100 долара.

Зърната на това кафе се преработват в стомаха на слона. Първо, животните се хранят със зърна от арабско кафе, заедно с обичайната си храна, като банани и захарна тръстика. След като попаднат в стомаха на слона, зърната са подложени на въздействието на стомашната киселина, която разрушава протеина, придаващ горчив вкус на кафето. Това дава на бъдещата напитка "специфичен мек вкус".

По време на храносмилането, подложени на процеса на естествена ферментация, зърната се насищат със земен и плодов аромат. След около 20 часа те излизат с изпражненията, които се събират, почистват и изпращат за сушене в Банкок.

(CC0 Public Domain)

От 33 кг кафени зърна се получава само 1 кг „Блек айвори”, тъй като повечето от зърната са смлени от слоновете, а и самите изпражнения са много трудни за намиране в тревата.

Кафето се произвежда само от една тайландска компания - Black Ivory Coffee Company и само двадесет слона участват в "производството" на напитката.

8% от приходите се насочват към азиатска фондация за защита на слоновете, която в момента е успяла да спаси 30 улични слона и да осигури работа и заплащане на хората, които се грижат за животните.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net