Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

БИОЛОЗИ УСПЯХА ДА ВЪЗСТАНОВЯТ АМПУТИРАНИ КРАЙНИЦИ НА ЖАБИ

28.01.2022
Обикновена ноктеста жаба (Xenopus laevis)

Регенериращият коктейл от протеини дава възможност на животни да възстановят ампутираните си крайници за година и половина.

Поповите лъжички и току-що оформили се жаби, могат да възстановяват своите крайници, но възрастните губят тази способност и загубата на крайник е толкова невъзвратима за тях, колкото и за хората. Биолози от САЩ и Канада, чрез използване на "регенериращ коктейл", успяха да помогнат на възрастни жаби да регенерират ампутирани крайници. Може би някой ден подобни методи ще са полезни и за хората. Експериментите са описани в статия, публикувана в списанието Science Advances.

Учените са използвали, разработения преди няколко години от тях, биореактор BioDome. Биолозите са добавили към него специално приготвен „регенериращ коктейл“. Той включва пет сигнални пептида, които стимулират образуването на бластема на мястото на ампутацията. Бластемата е маса от стволови клетки, които осигуряват възстановяването на загубените части и органи на тялото, и предотвратяват образуването на белези и намаляват възпалението, улеснявайки растежа на костите, мускулите, кръвоносните съдове и нервите.

Експериментите са проведени върху 115 ноктести жаби (Xenopus laevis). Животните са получили упойка и крайниците им са били ампутирани, след което са разделени на три групи: в едната група са били поставени жаби с поставен биореактор BioDome и 24-часово добавяне на регенериращ коктейл, във втората - без добавяне на регенериращ коктейл, а жабите в третата контролна група не са получавали лечение. Както са очаквали учените, регенерацията е настъпила само в първата група, а при животните от другите две, мястото на изгубения крайник се е покрило с неструктурирана тъкан.

Осемнадесет месеца след ампутацията, на земноводните, на които е даден BioDome с регенериращ коктейл, израстват почти пълноценни нови крайници с подобни на пръсти структури в края. Жабите успешно използвали тези крайници за опора и усещали въздействието върху тях.

Анатомичните изследвания показват, че костите, кръвоносните съдове и нервите на крайниците са се развили близо до нормалното за тези животни. Те са били малко по-къси от обикновеното, но изследователите отбелязват, че растежът на крайниците все още продължава по време на изследването: възможно е с течение на времето те да достигнат желания размер. Експериментите се считат за напълно успешни и в бъдеще авторите планират да преминат към експерименти върху бозайници, за да намерят технология, която някой ден ще позволи възстановяването на изгубените крайници и при хората.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |