Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЗАМЪКЪТ ДУХЦОВ - ПОСЛЕДНИЯТ ПРИСТАН НА КАЗАНОВА

06.03.2019
Фото: Zacatecnik. (Free Art License)

Замъкът-дворец Духцов е провинциална резиденция на един от клоновете на аристократичния род Валдщайн, намиращ се в град Духцов, на 8 км от град Литвинов, в окръг Теплице, Северна Чехия.

Замъкът е световно известен с това, че в него е прекарал последните 13 години от живота си, легендарният италиански прелъстител и любовник Джакомо Казанова.

Замъкът Духцов. Фото: Roman Jirků (CC BY-SA 3.0)

История на замъка

Изграден е през XIII век като укрепление на феодала Грабишич.

През 16-ти век новите собственици Лобковиц, които са от дворянски чешки род, построяват ренесансов дворец на мястото на замъка, който в средата на 17-ти век бил наследен от аристократичния род Валдщайн.

През XIX век и замъкът претърпява значителни промени. През 1921 г.

Валдщайн отстъпват замъка на чехословашката държава.

Казанова в замъка Духцов

Джакомо Казанова (1725-1798) е известен като най-големият любовник на XVIII век. През 1785 г. той пристига в замъка по покана на тогавашният негов собственик граф Валдщайн. Именно там Казанова написва легендарните си мемоари - "Историята на моя живот", състояща се от 12 тома и 4000 страници.

Портрет на Джакомо Казанова. Фото: Adriano C. (public domain)

Граф Валдщайн кани 60-годишния Казанова, който е уморен от безкрайни скитания в дворовете на европейските монарси, за да работи като библиотекар в замъка. Но знаменитият италианец е оценен преди всичко като чудесен и интересен събеседник, който говори няколко езика. Той не разполага с имот, няма къде да се върне, след като през целия си живот пътува из цяла Европа.

По-голямата част от времето си Казанова прекарва в библиотеката - в допълнение към мемоарите си, за тези 13 години, той успява да напише фантастичен утопичен роман, две обширни исторически произведения и много научни трактати по философия, физика и химия.

В замъка е запазено оригиналното обзавеждане на спалнята на Казанова, изложена е и негова восъчна фигура.

Според легендата, Казанова умира, седнал на стол близо до прозореца. Столът все още може да се види в замъка. Казват, че всеки човек, който е седял на него, ще стане толкова велик любовник, колкото великия италианец.

Църквата „Св. Барбара”, където е погребан Казанова. Фото: Zacatecnik (CC BY-SA 3.0)

Джакомо Казанова е погребан в местното гробище край църквата „Св. Барбара”.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net