Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


СТОГОДИШНОТО ЯЙЦЕ – ДА ЗАКУСИМ ПО КИТАЙСКИ

05.03.2019
Фото: jetalone from Ginza, Tokyo. (CC BY 2.0)

Невъзможно е да си представим не само вкуса на ястието - вероятно за повечето хора е трудно да понесат дори миризмата му.

Въпреки името му, това ястие не се приготвя за сто години, а за няколко месеца, макар, че тази подробност не допринася за привлекателността му. Всъщност, в „процеса на приготвяне“ жълтъкът от паче, пилешко или пъдпъдъчно яйце придобива отблъскващ тъмнозелен цвят и се превръща в кремообразна консистенция, а белтъкът става кафяв и полупрозрачен като кехлибар. Самото яйце пък излъчва миризма на амоняк и сяра.

Фото: Kowloonese. (CC BY-SA 3.0)

За да приготвите вековното яйце, имате нужда от смес от алкална глина, дървесна пепел, негасена вар и морска сол. Използвайки гумени ръкавици, покрийте всяко сурово яйце с тази смес и след това ги обвийте в оризови люспи. Поставете яйцата в запечатани стъклени буркани или покрити кошници и го съхранявайте няколко месеца, докато се втвърдят напълно. След това те ще бъдат готови. Остава само да се почисти.

Смята се, че този способ за приготвяне на яйца се появява поради необходимост, свързана с тяхното съхраняване. Това става преди около 600 години в провинция Хунан по време на династията Минг (1368-1662 г.).


 Ивайло Лазаров
ivobg.net