Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЧЕШКИ ТЕРИЕР

21.11.2021
Чешки териер

Чешки териер е името на порода малки кучета, създадена през 1948 г. в Чехословакия.

Породата чешки териер е създадена през 1948 г. в село Клановице, намиращо се близо до Прага (днес част от Прага) от кинолога-любител Франтишек Хорак. Той си поставя за цел да отгледа малък и лек териер, подходящ за лов в дупки в горите на чешката област Бохемия (затова и кучето е наричано също и бохемски териер), както и за работа в мини. Всъщност Хорак е искал животно от типа на сийлиъмския териер, но с по-леко телосложение - за да може да пълзи в тесни дупки - и с по-тъмен цвят. Желаният резултат той постига като кръстосва мъжкар от породата сийлиъмски териер с женско куче от породата шотландски териер. Хорак е работил дълги години като асистент в Чехословашката академия на науките и е прилагал придобитите си знания в отглеждането на кучетата. По това време Чехословакия се управлява от комунистически режим; когато кучетата на Хорак стават популярни по целия свят, той започва да получава голям обем чуждестранна поща, което предизвиква вниманието на тайната полиция.

През 1959 г. породата е наречена „чешки териер“ и за пръв път тези кучета са представени на изложба.

Чешкият териер е признат за международни състезания от Международната кинологична федерация през 1963 г. като порода номер 246, група 3, Териери. Понастоящем породата е призната от повечето кинологични общности в света.Породата е внесена за първи път в САЩ през 80-те години на миналия век от група ентусиасти. Те сформират „Американски клуб на чешкия териер“ през януари 1988 год. Тъй като интересът нараства, породата е присъединена към Програмата за фондови услуги на Американския киноложки клуб (AKC) от 1 януари 2004 г., което й позволява да се състезава в Earthdog-тестовете на АКС. На този етап е създадена Американската асоциация на любителите на чешкия териер, призната от AKC. Въпреки това, американският клуб на чешкия териер продължава активно да популяризира породата в САЩ. От средата на 2011 г. чешкият териер успява да се състезава в групата на териерите в Америка, тъй като бива приет за вписване в родословната книга на AKC.

Породата чешки териер е въведена във Великобритания през 1989 год. Призната е от Киноложкия клуб (Великобритания) през 1990 г. и на 1 януари 2000 г. получава статут на рядка порода. Оттогава чешките териери успешно се състезават в шоу-състезания във Великобритания.

Чешкият териер е късокрако куче с умерено удължен формат, външно напомнящо и за двете родителски форми, от които произлиза – сийлиъмски териер и шотландски териер. Главата е дълга. Има мустаци, брада и характерни пухкави вежди. Височина при холката - 25-32 см (идеален размер за мъжки - 29 см, за кучки - 27 см). Тегло - 6-10 кг. Телесложението е здраво, но не набито. Козината е доста дълга, къдрава и копринена. Цвят - различни нюанси на сиво и кафяво. Кученцата се раждат черни и напълно избледняват до двегодишна възраст. Цветът на очите при сивите кучета е кафяв, при кафявите - жълт. Носът и устните при сивите кучета са черни, при кафявите са с цвят на черен дроб. Ушите са с триъгълна форма, увиснали, близо до главата.

Тъй като козината е по-мека от тази на другите териери, кучето не се подрязва, а просто се подстригва. Горната част на тялото и опашката се подстригват късо, оставяйки купчина не повече от 1-2 см. На крайниците козината трябва да е дълга и да образува пола. Козината на полата и на лицето трябва да се поддържа в ред и да се разресва редовно, за да се избегне заплитане.Считан за безстрашно куче, чешкият териер е добро животно пазач с тенденция да хапе. В сравнение с други териери, той има по-спокоен нрав, което прави тази порода идеален избор за куче компаньон. Агресивните чешки териери трябва да бъдаг дисквалифицирани и изключени от разплод.

Чешкият териер първоначално е бил предназначен за лов на язовци и лисици. В днешно време обаче се използва главно като куче компаньон.

Тази порода от време на време страда от Scotty Cramp, малък проблем, причиняващ неудобно движение, но не е животозастрашаващ.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |