Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ВУЛКАНИТЕ И ПАДАНЕТО НА КИТАЙСКИТЕ ДИНАСТИИ

15.11.2021

Учените откриха доказателства, че падането на управляващите китайски династии през последните две хиляди години не е станала без участието на вулканични изригвания, осакатяващи икономиката на страната.

Големите вулканични изригвания, могат да създадат ефект на изкуствена зима - блокиране на слънчевата светлина (това води не само до намаляване на температурата на Земята, но и до отслабване на мусоните и валежите) от една година до няколко години, което засяга посевите и домашните животни. Такива явления водят до слаба реколта и глад.

Учени от Училището по история и хуманитарни науки в Ирландия, Държавния университет в Сан Франциско (САЩ), Берн (Швейцария) и Джедзян (Китай), както и Центъра за околната среда на Рейчъл Карсън (Германия) са анализирали последствията от изригванията на вулкани, случили се от първата година на новата ера до 1915 г.

За да направят това, те са изследвали нивото на сулфатите в ледените ядра на Гренландия и Антарктида през последните две хиляди години. Оказва се, че те са запазили следи от пепел от 156 вулканични изригвания. Освен това учените са анализирали и исторически китайски документи за 68 династии, както и информацията за военни действия на територията на Китай между 850 и 1911 г. Изследването е представено в списанието Communications Earth & Environment.

„Открихме, че моментите на падането на династиите на китайските императори през последните две хиляди години често съвпадат с вулканични изригвания. Тази връзка се оказа сложна: охлаждането на климата, провокирано от вулкани, увеличава вероятността от конфликти, а войните от своя страна увеличават шансовете тази или онази династия да сложи край на съществуването си“, споделя професор Алън Робок, който е един от авторите на изследването.

Учените са намерили доказателства, че почти всички падания на династиите на китайските императори са се случили през първите десет години след големи вулканични изригвания. И това се е случвало особено често в периоди, когато климатичните аномалии, свързани с изригвания, са се съчетали с вече съществуващи военни конфликти.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |