Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНИТЕ СЪЩЕСТВА В ОКЕАНА

01.11.2021
Предната част на слузеста змиорка

Слузестата змиорка е сляпо водно животно, което живее на дъното на океана. Тя може да се зарови в мъртви или умиращи животни, като влезе през устата или дори през кожата, за да ги изяде, понякога отвътре навън.

Семейството на слузестата змиорка са единствените известни живи животни, които имат череп, но нямат гръбначен стълб, въпреки че имат рудиментарни прешлени. Те играят жизненоважна роля в океанската екосистема и се срещат на дълбочина от около 100 до 200 метра в океана. На дължина достигат до около 45 см и имат пипала около устата си.

Слузестата змиорка отделя нещо много необичайно от тялото си чрез два различни вида жлези. Един тип жлеза произвежда сложна навита слузна нишка, която достига 15 см дължина. Другият тип жлеза произвежда нещо като слузесто мехурче. Тази слуз предпазва змиорките от хищните риби, защото може да запуши хрилете им.

Слузестата змиорка може да произведе около един литър слуз наведнъж. Това голямо количество слуз им помага те буквално да се изплъзнат от своите хищници.


През 2017 г. в щата Орегон, САЩ, 3400 кг слузести змиорки се разливат по пътя след преобръщане на камион, който ги превозва.

В някои азиатски страни като Япония и Корея слузестите змиорки се считат за вкусна храна. В Южна Корея често се пекат на скара на пазарите и се продават за ядене.

Тъй като са популярни за ядене, някои популации от тези змиорки намаляват твърде много. Някои държави са създали правила за ограничаване на броя на слузестите змиорки, които рибарите могат да уловят.

Корейско ястие приготвено със слузестата змиорка.

Въпреки че ги наричат най-отвратителните същества в океана, слузестите змиорки играят важна роля в морските екосистеми.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |