Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ИСПАНСКА ПТИЦА

25.10.2021
„Испанска птица“ с ориз

Испанска птица е традиционно ястие, приготвяно от говеждо месо. Произходът и името му са свързани с легенда от времето на император Рудолф II – император на Свещената Римска империя.

Този специалитет представлява задушено печено руло в сос, напълнено с бекон, стерилизирана краставица, наденица и яйце. Формата на ястието наподобява птица. Сервира се със закваска или кнедли от хляб или ориз.

Легендата разказва, че ястието датира от 16-ти век и води произхода си от двора на император Рудолф II (властвал от 1575 г. до абдикацията му през 1611 г.). Роден във Виена, той напуска австрийския град през 1583 г. и се премества в Прага. От Испания, където прекарва детските си години, той довежда майстор-готвач, който веднъж решава да приготви нов специалитет за монарха. По време на готвенето кулинарът поставил телешките рулца в двата края на съда, така че по време на печенето месото в средата се издуло под формата на птиче тяло, а клечките за зъби били сложени по такъв начин, че заприличали на птичи нокти.

Нарязано телешко руло, пълнено с бекон, лук и корнишон. Парчетата моркови отгоре са от бульона, който се използва като сос.

Чешката будителка, писателка, поетеса, и активист на чешкото национално движение Магдалена Добромила Ретигова, която е авторка на готварски книги, използва името „španělský ptáček“ (от чешки: „испанска птица“) за зелено листно руло, пълнено със свинско месо. По-късно под същото име се споменава телешко руло, пълнено с хамсия и хлебчета.

В произведението на Франтишка Хансгиргова от 1869 г. „Нова чешка готварска книга“ като пълнеж на ястието се упоменава само бекон от намазано с хамсия говеждо месо.

Името на ястието влиза в употреба през 50-те години на миналия век, когато в Чехословакия са въведени нови стандарти в общественото хранене, касаещи телешките рулца. В сегашния си вид „испанската птица“ е позната именно от този период.

Това ястие е известно в Испания като Filetes de ternera rellenos и Niños envueltos в Аржентина и други страни в Южна и Централна Америка, в Италия като Involtini, в Австрия като Fleischroulade или Rinderroulade, в Германия като Rinderroulade или Rindsrouladе, а в Полша като Rolada śląska.

Малките парчета от това ястие в Алпите (Австрия, Бавария и Швейцария)се наричат Fleischvogel („месна птица“) или Vogerl („малка птица“). В Словакия ястието също се нарича „испанска птица“. В Германия, за разлика от Чехия и Словакия, това блюдо е традиционно неделно ястие. Така, че то не е "типично чешко" ястие, макар, че често е представяно в чешки готварски книги и кулинарни сайтове.

Сурово руло

Тази „испанска птица“ се появява в романа „Žert“ , творба, на чешкия писател Милан Кундера. Романът, издаден през 1967 г. придобива популярност в редица страни, но с критичната си насоченост допринася за емиграцията на Кундера, който през 1975 г. напуска социалистическа Чехословакия и се установява във Франция.

За ястието испанска птица се говори и в романа-интервю на чешкия прозаик Бохумил Храбал „Kličky na kapesníku“, издаден нелегално в Чехословакия през 1987 година.

Класическо руло в ресторанта „Избата на Ауербах“ в Лайпциг: „Домашна телешка риндсрулада, пълнена с моркови, корнишони, бекон и каслер, с червено зеле и картофени кнедли“.

Съставки:

сол

4 супени лъжици мазнина

1 голяма глава лук

смлян пипер

8 филийки говеждо месоСос:

сол

1 яйце

1,3 л вода

смлян пипер

2-3 супени лъжици обикновено брашно

4 сладко-кисели краставици

2-3 супени лъжици туршия от краставици

1 куб екстра силен бульонПълнеж:

2 яйца

2 парчета шпекачки (вид колбаси, подобни на сардела)

8 супени лъжици пълномаслена горчица

8 филийки бекон

4 сладко-кисели краставициНачин на приготвяне:

Говеждото месо и се нарязва на тънки филийки. Те се почукват добре, но без да се правят дупки в тях. Колкото по-добре се чука месото, толкова по-малко трябва да се задушава. Чуканите филийки се подсоляват и се поръсват с пипер. Яйцата се сваряват до твърдо в подсолена вода, охлаждат се и се нарязват на четвъртинки. Стерилизираните краставици се нарязват на половинки. Шпекачките се обелват и нарязват на четвъртинки. Филийките месо се поръсват с горчица и се поставя парче английски бекон върху всеки от тях. В средата на филийката се поставят яйца, бекон и краставица, като филийките месо се навиват. Филийките се увиват добре със сив конец и краищата им се завързват, така че пълнежът да не "изтече". Лукът се обелва и нарязва на ситно. Мазнината, върху която се запържва лука, се загрява. Птиците се поставят в златистия лук и се запържват от всички страни. Междувременно се кипва вода в чайник и се изсипва в тенджера върху кубче бульон, като се разбърква добре с бъркалки. Полученият бульон се изсипва върху печените испански птици, разбърква се и се оставя да къкри за около 90-120 минути, покрит с капак и от време на време се разбърква. Третото яйце и стерилизираните краставици се нарязват на кубчета. Птиците се изваждат и се държат на топло. Добавят се яйца и краставици към соса, който се загрява. Смесват се брашно, сол и черен пипер с бъркалки във вода и се изсипва тестото в соса. Запарката от краставица се изсипва в соса, който се вари 20 минути, като се разбърква от време на време. Добавя се сол или черен пипер на вкус и се затоплят птиците без конец. Класическите испански птици се сервират с домашни хлебни кнедли.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |