Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


СИМПАТИЧНИ ЖИВОТНИ: НОРВЕЖКИ ЛЕМИНГ

02.03.2019
Фото: Sander van der Wel

Тези пухкави сладури са вид дребни гризачи. Те са разпространени в Скандинавия и Северна Европа.

Лемингите достигат до 13–18 cm размер и тежат около 30 грама. Те са доста закръглени, с кафява или черна мека козинка.

Лемингите имат къси крачета, къса муцунка и къса опашка.

Фото: Sander van der Wel

Пухчовците са тревопасни. Хранят се предимно с мъхове, треви, корени, луковици, дребни плодове и лишеи. Подобно на други гризачи, техните резци непрекъснато растат, което им позволява да се хранят и с по-твърди растения.

Фото: Argus fin

Лемингите увеличават популацията си много бързо и неравномерно. На всеки 4 години популацията им се увеличава с огромни темпове. След това тя спада почти до минимум. Не е известна причината за това.

В Норвегия, в годините когато популацията на лемингите нарастне много, те се събират в голяма тълпа и се втурват да завладяват нови територии. Но когато на пътя им се изпречи река, те стремително се втурват във водата и се удавят. Това злополучно събитие е известно като "самоубийство на лемингите".

Фото: johsgrd

Сладурчетата не бягат от враговете си, като много други животни. Напротив, те дори се държат агресивно. Окраската им, не може да ги прикрива, защото тя е силно изразена.

Тъжната история на лемингите и кино-компанията Дисни

През 1958 г. компанията Дисни снима филма ”Бяла пустош”, където е показан животът на лемингите. Филмът е заснет в Канада и трогва зрителите, показвайки как малките животинки масово се самоубиват, скачайки от скалите. Печели няколко престижни награди, включително и „Оскар“ за най-добър документален научно-популярен филм. Но някои биолози са озадачени, защото в Канада не е наблюдавано „самоубиство на леминги“. След време става ясно, че лемингите са били закупени от Гренландия и снимачния екип с метли и други средства са принуждавали лемингите да скачат от скалите.

Вие сами може да видите на какви ужасни неща е способен човек, заради пари и слава!


 Цветелина Янкова