Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ГОСПОДИН ТАУ

23.10.2021
Господин Тау, в ролята: Мат Едуардс

Господин Тау е чешки приказен герой, главно действащо лице в различни филмови произведения. Той e добър вълшебник, любимец на децата, който им помага в трудни за тях ситуации.

Господин Тау се появява за пръв път в едноименния чехословашки телевизионен сериал, състоящ се от 33 епизода в три поредици и един пилотен епизод. Пилотният епизод е заснет през 1966 г., а самият сериал - между 1970 и 1978 год. Това филмово произведение е чехословашко-германска копродукция, сценарият е написан от чешкия писател и сценарист Ота Хофман, а снимките са ръководени от чешкия режисьор Индржих Полак, който по-късно се включва и в работата по сценария. Ролята на Господин Тау се изпълнява от Ото Шиманек – чешки мим, театрален и филмов актьор.

Два игрални филма за Господин Тау „Аларма в облаците“ и „От утре няма да правя магии“ (премиера 1979 г.) са направени чрез монтаж на третата поредица. Десет години след края на поредицата, Шиманек отново се появява като Господин Тау в едноименния кинофилм от 1988 год.

Господин Тау е винаги дружелюбно усмихнат, много елегантен, добродушен джентълмен с черно бомбе, черен чадър и черен костюм с бял карамфил на ревера. Той практикува предимно тиха магия, като с характерен жест кара нещата да се появяват върху шапката му, например, или пък намалява ръста си до 10-15 см. Господин Тау се вози на червен плавателен съд с витло, който е с размерите на автомобил-играчка.

Дървена статуя на Господин Тау, открита през 2011 г. в Трещ - родния град на Ото Шиманек.

Най-характерното за Господин Тау е магическата му шапка. Барабанейки по нея с пръсти, той успява да се превърне в кукла, идентична с него, но много малка, и под това прикритие да вземе някакъв необходим предмет или да изпълни каквато и да е магическа задача. Като цяло, това е задача, свързана с това да се помогне на деца, които са в беда, имат някакви проблеми, или изпитват затруднения.

В първия епизод на поредицата се вижда как Господин Тау пристига от звезда от съзвездието Кит.

Господин Тау не говори в първите 28 епизода на сериала (които са общо 33). Вместо това, той общува с хора, предимно с деца, чрез пантомима, но почти никога не се показва на родителите им и по този начин остава невидим за тях, като се скрива или става миниатюрен.

Този сериал взима за основа на сценария си старата детска мечта за невидим, любящ приятел, който винаги е до детето и го закриля.

Автомобилът Tatra 12, използван в чехословашкия сериал „Господин Тау, 2019 г.

Лайтмотивът на историите за Господин Тау е очевидният и действителен конфликт между мечти и реалност, между различни възгледи, между света на децата и възрастните. В своите понякога невероятни действия някои от героите, които се появяват, променят представата за този лайтмотив на две нива: Първото ниво се формира от децата с техните желания и мечти, които често са в контраст с правилата на възрастните. 

Второто ниво се формира от възрастните, чието ежедневие, което често се характеризира с рутинност и норми, като по този начин пречи на копнежа на децата за приключения и фантазии. Неочаквани и изненадващи сцени и ситуации показват изначално приличните родители и други възрастни хора в нова светлина: Те се появяват като деца, които са станали твърде големи и които отново осъзнават своите потиснати мечти и слабости.

Вълнуващите описания на действията, оформени от противоречията на света на децата и възрастните, носят в себе си пакостливия хумор на Господин Тау. Основното качество на този вълшебник е пълното разбиране на децата. „Фантастичните мотиви“, които са свързани с ежедневието и характеризират приказната фигура на Господин Тау, са интегрирани в действителния свят и по този начин се превръщат в неоспорима част от реалността. За децата тази нова реалност е резултат от приятелството им с Господин Тау, докато за възрастните това е доста неудобно, тъй като социалните норми понякога се нарушават. Благодарение на Господин Тау всекидневните грижи на възрастните, най-вече родители или баби и дядовци, се изтласкват встрани. Докато Господин Тау ги връща в миналото в техните спомени, реалността и фантазията се срастват, което прави родителите по-близки до собствените им деца, отколкото са били преди.

Телевизионният сериал „Господин Тау“, който бива харесван много както от децата, така и от възрастните зрители, постига голям международен успех. Освен в Чехословакия, на територията на Европа е излъчен в Полша, ГДР, ФРГ, Австрия, Швейцария, Италия, Испания, СССР, Полша, ГДР, Унгария, България, както и в скандинавските страни. Отвъд океана сериалът излиза на екран в Австралия и Канада.

Оригиналният Meрцедес-Бенц 240 D от чехословашкия сериал „Господин Тау“, 2019 г.

Телевизионният сериал „Господин Тау“ е отличен с множество награди:

1970: Национален детски филмов фестивал, Готвалдов, Чехословакия

1970: Международен детски и младежки филмов фестивал, Венеция, Италия

1971: Международен телевизионен фестивал, Монте Карло

1974: Сребърен Бамби, Западна Германия

1976: наградата „Грим“, Западна Германия

Любопитни факти

Костюмът, който Господин Тау носи, се нарича „Щреземан“ - наречен е на името германския външен министър Густав Щреземан (1878 – 1929). Този костюм трябва да се носи само през деня (до 17 часа) и се счита за подходящ за официални поводи като погребение, държавно посещение или банкет.

Сцените с намалената фигура на Господин Тау са заснети с помощта на технологията stop-motion. Във втория сезон участва и персонажът Алфонс, който е нещо като двойник на Господин Тау. Тази роля също се изпълнява от Ото Шиманек.

Актьорът Ото Шиманек участва в музикалния видеоклип на западногерманската певица Нена от 1990 г. за песента й „Du bist überall“ (Ти си навсякъде), който е заснет в Прага.

Тъй като в първата поредица участват актьори с антисоциалистически прояви, като Ян Верих, Павел Ландовски и др., епизодите от нея не биват повторени по чехословашката телевизия по политически причини през т. нар. нормализация – периодът след насилственото потушаване на Пражката пролет през 1968 г. от армиите на Варшавския договор.

През 2020 г. по телевизията ARD е излъчен „Господин Тау“ - немско-британски сериал, състояш се от 14 епизода. Англоговорящите немски актьори биват дублирани на немски език. Ролята на Господин Тау е изпълнена от британския стендъп комик Мат Едуардс.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |