Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-ВИСОКАТА ТРИУМФАЛНА АРКА

09.10.2021
Триумфалната арка в Пхенян

Триумфалната арка в Пхенян, столицата на Северна Корея, надвишава с три метра височината на Триумфалната арка в Париж – втората най-висока на планетата.

Триумфалната арка в Пхенян е паметник, който е построен през 1982 г. в чест на ролята на първия ръководител на Северна Корея Ким Ир Сен в борбата против японската окупация.

Триумфалната арка в Пхенян е разположена на площ от 2210 квадратни метра от общо 10 500 блока бял гранит. Официално е открита на 70-ия рожден ден на Ким Ир Сен. Висока е 60 м, ширината й е 50 м, има проходи от всяка от четирите си страни, обрамчени с азалии, издълбани от камък. Височината на сводестите входове, украсени с релеф, е 27 м, ширината 18,60 м.

Триумфалната арка в Пхенян е създадена по образец на Триумфалната арка в Париж. Това е една от основните туристически атракции в севернокорейската столица. Паметникът се намира в подножието на хълма пред стадион Ким Ир Сен, на улица Чилсонгмун, квартал Моранбонг-гуйок, до метростанция Кесон. Изпълнител на строежа е севернокорейската компания Mansudae Overseas Projects.

При строежа са използвани 15 500 резбовани каменни фигури. Триумфалната арка в Пхенян разполага с 12 стаи, парапети, мантинели и асансьори и има четири сводести входа, украсени с азалии, които са високи 27 метра.

Стихове от песента на генерал Ким Ир Сен.

На арката е изписан текстът „Песен на генерал Ким Ир Сен“ – севернокорейска маршова песен, създадена през 1946 год. Първите две строфи от песента могат да бъдат прочетени над една от арките, през които минава четирилентовият път. На опорните стълбове отляво и отдясно на тази арка са датите 1925 и 1945 г. Казват, че Ким Ир Сен отива в Манджурия през 1925 г. на 13-годишна възраст и се завръща успешно през 1945 г, за да освободи страната. В нишите, намиращи се в подножието на тези колони, от двете им страни, има статуи, които представляват борци за независимост срещу Японската империя; с развяти знамена, жени-войници, мъже-войници, работници, въоръжена майка и деца.

На Триумфалната арка има няколко наблюдателни платформи, до които може да се стигне с асансьор.

Триумфалната арка на банкнотата от 500 вона.

Триумфалната арка в Пхенян е изобразена на банкнотата от 500 вона от 2008 г. и като воден знак на банкнотата от 100 вона от 1992 год. Има и фотография на арката върху марка от 1993 год.

Руска пощенска марка

През 2015 г. в Русия е издадена марка по случай 70-годишнината от независимостта на Корея с мотив от Триумфалната арка.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |