Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

РУСКИ ЯЙЦА

27.09.2021
Руско яйце в аспик върху салата от месо

Руски яйца, също и руско яйце, е ястие от студената кухня. Може да се сервира като ордьовър и като основна гозба. Въпреки името си, този деликатес не води произхода си от Русия.

Товя ястие се състои от твърдо сварени яйца, нарязани наполовина, кисели краставички, картофена салата, зелен грах, червени чушки и шунка, като могат да се използват и други съставки. Добавят се и риби, като например, сардини, аншоа, херинга и скумрия. Ястието се залива с тънък слой майонеза. Подходящо е за консумация с бяло печиво или хляб. Понякога се гарнира и с желатин, като в този случай се получава вариант, наречен руско яйце в аспик (солено желе, приготвено от бистър бульон и желатин).

Името на ястието руски яйца е свързано с т. нар. влашка салата (известна в България като руска салата), която често е допълнение към ястието. Названието на тази салата произлиза от думата „влахи“, в смисъл на „италианци“ (с думата „Влашко“ някога по чешките земи са обозначавали Италия). Според някои източници, в миналото италианците са приготвяли такава салата с яйца за гости от Русия.

Други източници сочат, че автор на ястието и името му e Йосиф Хлиняк - оператор на Автомат Koруна - вендинг машина, поставена в някогашния бюфет Коруна, в столицата на Чехословакия Прага, а специалитетът е създаден през 50-те години на миналия век. Автомат Коруна, който първоначално се е намирал на Вацлавския площад, който е предлагал сандвичи, кюфтета с гарнитура, ягодов коктейл и лимонада, функционира от 1931 г. до 1992 г., т.е. до края на съществуването на Чехословакия.

Автомат Коруна, 1932 год.

Как Хлиняк измисля „руските яйца“? Складовите помещения на бюфета Koруна са били ненадеждни. Един ден складираните там червено цвекло и херинга, доставени от Полша, започнали да мухлясват. Възникнал и друг проблем - периодът на съхранение на яйцата бил съкратен. За да спаси каквото може от продуктите, Хлиняк решил да предприеме радикална стъпка. Той принудил главния готвач на бюфета Иржи Тучнер да нареже полуплесенясалото цвекло, миришещо на херинга, в чешка картофена салата с майонеза и да свари яйцата. Полученият продукт Хлиняк нарекъл „руска салата“. Той го натъпкал в хартиени чаши, като отгоре сложил разполовено яйце с изтекъл срок на годност, залято със супена лъжица майонеза, а върху върха на блюдото сложил парче червена люта чушка.

За да може полученото „изобретение“ да премине без забавяне процедурата по одобрение, извършвана от Министерството на вътрешната търговия на социалистическа Чехословакия, Хлиняк нарекъл специалитета „руски яйца“. Той казал на заместник-министъра Липрот, че е видял това ястие в хотел „Берьозка“ в Киев.

Деликатесите „руска салата“ и „руски яйца“ били одобрени веднага. Не след дълго „руските яйца“ се разпространят в цяла Чехословакия. Това ястие започнало да украсява масата на всеки банкет, станало част от ресторантските менюта, появило се на домашните трапези. Домакините го приготвяли в ниска пластмасова чаша, а готвачите в ресторантите - в десертна чиния. Най-голямата загадка, свързана с „руските яйца“ и „руската салата“, се състои в това, че макар на членовете на съветските правителствени делегации е било предлагано за консумация това кулинарно изобретение, никой от тях не протестирал, че тези блюда носят името на страната им, без да имат нищо общо с нея.

С течение на времето тази оригинална идея на Йозеф Хлиняк става част от може би всички кулинарни статии на тема студена кухня, публикувани в Централна Европа. Йозеф Хлиняк постига толкова голяма популярносг, че през 1961 г. дори бива назначен за директор на „Луцерна-Барандов“ – пражка фирма в ресторантския бизнес.

Руски яйца, домашно приготвени

Рецепти за т. нар. руски яйца се появяват в готварските книги още в началото на миналия век. Според някои източници името на този продукт е било мотивирано половин век по-рано. В края на 19-ти и началото на 20-ти век петербургският бижутер Фаберже създава орнаменти от благородни метали и яйца, украсени със скъпоценни камъни, като великденски подаръци за царя. Впосредствие готвачите се научаат да приготвят украсени яйца или руски яйца - или на шега, или от уважение, кръстени на скъпоценните яйца на Фаберже - още преди Първата световна война в кулинарните училища.

Ястието „руско яйце“ е често срещано в Белгия, Холандия и Германия. На немски и френски език изразите Russisches Ei и œufs à la russe обикновено означават пълнени яйца. Френските готвачи често са използвали окончанието à la Russe за творения, които е трябвало да звучат екзотично.

Рецепта за ястието „руски яйца“е поместена в произведението на немската авторка на готварски книги Хенриете Давидс „Практическа готварска книга“ (1845): "твърдо сварени яйца се поставят в студена вода, за да се охладят, след което се обелват и се поставят цели в купа за салата, където се заливат със сос ремулада, подправен с чесън."

Руски яйца с късчета черен трюфел

В чехословашкия ежедневник „Národní politika“от 17 април 1937 г. е публикувана рецепта, която гласи: "Руски яйца: Поставете малко пикантна салата в чиния, сложете половинки твърдо сварени яйца, залейте всичко с майонезен сос. Гарнирайте с лимон, маруля и хайвер."

В чешката комедийна драма „Коля“ (1996), спечелила през 1997 г. „Златен глобус“ и „Оскар“ за чуждоезичен филм, главният герой, Франтишек Лука, виолончелист, ерген и бохем, казва на Коля, малко русначе, живеещо в Чехословакия, за което той е принуден да се грижи : „Виж какво ти купих - руски яйца!“ Коля консумира това ястие на вечеря.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |