Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ХУНОР И МАГОР

25.09.2021
Хунор и Магор по време на лов. „Chronicon Pictum“

Според унгарска предхристиянска легенда, предците на хуните и маджарите (унгарците) са митичните братя Хунор и Магор.

Известни са няколко версии на легендата. Във версията, представена в Gesta Hungarorum (10-ти -13-ти век) се казва, че Хунор и Магор са синове на цар Нимрод и са родени в Скития. В друга версия се твърди, че братята са синове на Яфет (третият син на библейския герой Ной) и са живели на остров Крим на Черно море.

Според легендата, братята Хунор и Магор ловували в степта и видяли красив елен (в някои версии е сърна, а в други е златен елен). Преследвали го до Азовско море, където еленът ги отвел до плодородна равнина, след което изчезнал. Хунор и Магор се убедили, че тази равнина е идеална за паша, върнали се вкъщи и получили от баща си разрешение да се заселят там с приятелите си за пет години. Когато отишли в равнината, намерили лагер, в който нямало мъже, там живеели само жени и деца. Сред тях били дъщерите на княза на аланите Дула, които братята взели за съпруги. Тези жени ги дарили с потомство, което поставило началото на хуно-маджарското племе.

Хунор и Магор. Картина на унгарския художник Мор Тан, 1868 г.

Тази легенда създава впечатлението, че хуните и маджарите са сродни племена и че завладявайки на Панония (историческа област в Централна Европа) хуните дават право на маджарите да „завладеят отново“ тези територии, т.е. Унгария.

В началото на 16-ти век унгарският юрист, дипломат и земевладелец Ищван Вербьоци, съставител на т. нар. Трипартитум (юридически кодекс на Унгарското кралство, съставен началото на 16-ти век) използва легендата за Хунор и Магор (и „скитския произход“ на унгарците), за да възвеличи благородничеството и да оправдае крепостното право.

Статуя на Магор в лабиринта под замъка Буда.

Днес не може да се докаже дали историческите хуни и маджари всъщност са били свързани помежду си. Легендата обаче представлява колективно напомняне на унгарците от ранните им отношения с предишните им кавказки и прабългарско-хунски съседи.

Например хунските имена „Aтила“ и „Бледа“ (като Буда) и до днес са популярни мъжки имена в Унгария. Правописът на името на страната с латинско "H", който е често срещан в много европейски езици, се връща към тази (вероятно погрешна) връзка с хуните (на старонемски: Hungarn; на френски: Hongrie; на английски: Hungary).


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |