Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ТАНЦ С ДВЕ ИМЕНА

21.09.2021
Редова-полка

Рейдовак и рейдовачка са названията на традиционен чешки народен танц, състоящ се от две части с различно темпо и ритъм.

Танцът се изпълнява се по двойки, чрез движение в кръг, със завъртане и подскоци, като партньорите са позиционирани лице в лице и дамата следва кавалера. Първата част „рейдовак“ (чеш. rejdovák) е в музикален размер 3/4 такт се танцува в бавно темпо, подобно на бавен валс. Втората част "рейдовачка" (чеш. rejdovačka) е в музикален размер 2/4 и се изпълнява оживено и във весело темпо, като друг чешки танц - полка, само че по-бавно.Този танц, който възниква в селските райони на чешката област Бохемия в началото на 19-ти век и се разпространява в цяла Чехия (която по това време е част от Австрийската империя) и Южна Германия. Името му произлиза от чешката дума rejdovák, образувана от думата rej („въртене“). За първи път танцът се появява в салоните на Прага през 1829 г. и излиза от мода през 1840 год. Постига най-голяма популярност в европейските бални зали през Викторианската епоха (1837 – 1901).

Редова-полка, 1845 год.

Въз основа на този танц, през втората половина на 19-ти век се появява балният танц редова (от чеш. redova, букв. — „в редица“), който има музикален размер 3/4 и умерено темпо (45-44 удара в минута). Една от вариациите на редова се изпълнява размер 2/4, подобно на полка. Изпълнява се по двойки в стил валс, в кръгово движение. Музиката на танца редова има някои сходства с музиката на полския танц мазурка, само че има по-подчертан ритъм.

Френският балетист и педагог Жан-Франсоа Кулон представя този танц в Лондон през 1846 г. и редова почти веднага се появява в парижките салони. В средата на 19-ти век танцът става модерен в танцовите салони на френската столица и след това се разпространява в цяла Европа. Подобно на други популярни бални танци от средата на 19-ти век, включително полката, редова се е танцувал в Париж, преди да се появи в Лондон. Във Франция редова постига бърза популярност, но не е приет от „доброто общество“. Освен във Франция и Великобритания, танцът получава разпространение в САЩ и Мексико. Характерна особеност на редова е акцентирането в последния такт.

Към 1851 г. в САЩ вече се танцува редова-полка, която представлява танц, при който се използват стъпки на танца полка, а акцентът и темпота са същите като на танца редова. Американските публични библиотеки съхраняват повече от 100 десетки произведения в стил полка-редова, създадени между 1851 и 1884 г., включително любопитната клавирна пиеса „Yankee Doodle redowa polka“, композирана през 1852 г. от Елбърт Андерсън.

"Оригиналният Редова валс", от Жулиен.

В Мексико танцът редова е включен в народната, традиционната или модерната музика, която съставлява музиката Нортеня - музикален жанр, възникнал в Северно Мексико, който днес се смята от мексиканските и американските медии като основен поджанр на мексиканската регионална музика.

Танцът редова е използван от руския композитор Римски-Корсаков в операта-балет „Млада“, чиято премиера е през 1892 год.

Танцът редова дава името си на торта, вероятно забравена днес, която се състои от основа от неаполитанско тесто, гарнирана с кайсиево желе, замразена пудра захар, кирш (ракия от черни череши) и захаросани череши.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |