Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЗАМЪКЪТ БЕЦКОВ И ЛЕГЕНДАТА ЗА СЛАВОЛЮБИВИЯ ШУТ

28.02.2019
Замъкът Бецков. Фото: Mlevicky.

Замъкът Бецков е полуразрушен средновековен замък, разположен на върха на хълм, край левия бряг на река Вах, до селцето Бецков, недалеч от град Нове место на Вах, в Тренчанския край, на 100 км. северно от Братислава, столицата на Словакия.

През 1970 год. замъкът е обявен за национален културен паметник на Чехословакия.

Замъкът е споменат за първи път в хроника на XII век. През XIII век на мястото на първоначалния дървен замък е построен каменен замък. В края на XIII век крепостта е принадлежала на влиятелния унгарски владетел Матуш Чак. През 1338 год. кралят връчва замъка на Щибор, барон от полски произход. През XIV - XV век, замъкът е преустроен от семейство Щибор, по онова време една от най-влиятелните фамилии в Унгария. През XVI век, поради постоянната опасност от турски нападения, крепостта е укрепвана допълнително. През XVII век замъкът загубва своето значение. През 1727 г. след възникнал пожар е изоставен от собствениците му. През 1970 год. замъкът е обявен за национален културен паметник на Словакия.Легендата за името на замъка

Според една от легендите, името на замъка идва от името на Бецко, шутът на господарят на замъка Щибор. Веднъж, по време на лов шутът така развеселява Щибор и неговите гости, че велможата обещава да изпълни каквото и да е желание на остроумния слуга. Тогава Бецко посочил хълма Скалица и казал на господаря си: „Ами, построй там замък, който да бъде мой.” Владетелят отвърнал, че за него няма нищо невъзможно и след година на скалата вече се издигала мощна крепост. Но това не станало току-така. Всеки пътник, минаващ по тези места, е бил длъжен да работи на строежа осем дни. Замъкът толкова много се харесва на господарят, че за да го запази, той обещал на шута толкова злато, колкото тежи слугата-увеселител. Шутът се съгласява, но при условие, че замъкът ще носи неговото име. Затова и го нарекли Бецков.

Фото: Pudelek (Marcin Szala).

Проклятието на слугата

Мрачно предание разказва, че феодалът-собственик на замъка заповядал да бъде изхвърлен от крепостната стена слугата му, който, докато гледал бебето, убил любимото куче на господаря си. Падайки от скалата, слугата извикал: "Ще се срещнем точно след 1 година и 1 ден." Точно след година и един ден владетелят на крепостта бил ухапан в окото от пепелянка и ослепен, паднал в бездната.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net