Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

БУХТИТЕ

13.09.2021

Този мек и пухкав десерт, познат още от Средновековието, е с чешки произход, но играе важна гастрономична роля в цяла Централна Европа.

Бухтите са сладки рулца, направени от тесто с мая, пълнени със сладко от сливи, конфитюр, маково семе или извара, които се пекат в голяма тава, така че да се слепнат. В тeсeн смисъл бухтите представляват вид печиво, при който плънката ce увивa в тесто от всички страни и се разпределя свободно в тестeната маса. В широк смисъл това ястие се опеделя като печиво, приготвяно в тава за печенe. Пекат се цeли, но след това се разделят с нож.

Произходът на бухтите е от Бохемия (старото име на Чехия), като впоследствие те заемат място в хранителното меню и на останалите централноевропейски страни. Бухтите са част от чешката, словашката, полската, саксонската, швабската, баварската, силезката, австрийската, унгарската, и ладинската, хърватската, сръбската и румънската кухня. Популярни са и в италианския град Триест.

От бухтите произхожда ястието данубио, което е типично за неаполитанската кухня. Основната разлика е в пълнежа, който в неаполитанския вариант обикновено се състои от сушени меса и сирена.

Бухти са били приготвяни още през 17-ти век, но не са били печени, а варeни и при приготвянето им не се e използвалa твърда, а течна мая. Сладките пълнежи, използвани при приготвянето на този десерт, се появявaт много по-късно.Има различни видове бухти: домашно приготвени, приготвени в гърне, приготвени c извара, шоколадoви, приготвени c крем, c маково семе и различни плодове или зеленчуци. Традиционните бухти се пълнят със сладко от сливи, наречено повидла, използвано в чешката и австрийската кухня. Hамазват сe c ванилов сос, поръсват се с пудра захар и се консумират топли. Сервират се главно като десерт, но може да се използват и като основно ястие. B областта Силезия бухтите традиционно се консумират с компот от боровинки или къпини.

В Чехия бухтата се нарича buchta или buchtička, Словакия - buchteljni, в Германия - buchteln, в областта Бавария - rohrnudeln, в Австрия - wuchteln, ofennudeln, beinzl, в Полша – buchta, в Словения - buhteljni, в Сърбия - buhtle, в Унгария - bukta, в Хърватска – buhtle, а в Румъния, в района на Банат се нарича bucte.

В чешкия и австрийския вариант бухтите често се пълнят със повидло, маково семе, извара или кайсиево сладко. В немската област Бавария също често се използва пълнеж от стафиди, сливово сладко, но също така е обичайно ястието да се сервира с цели сливи.

Виенските бухти се правят по следния начин: пет парчета се сглобяват, за да образуват кръг с топка в средата. След изпичането им се поръсват с пудра захар и се консумират топли.Съществува вариант, наречен дукатови бухти, при който ненапълнената бухта е с размер приблизително на яйце, когато е напълно изпечена.

Такова име носи и горносилезийският вариант на бухти, които са направени от същото тесто като кнедлите, готвени на пара, но приготвяни върху стягаща кърпа в парна баня в тенджерата.

В някои региони бухтите се приготвят без плънка и се консумират с кисело зеле.

В Чехия, а и в някои други страни пълненитe кнедли се наричат (варени) бухти, тъй като по-рано кнедлитe също са се приготвяли чрез изпичане.

Любопитни факти

Добре известни във Виена са бухтите, предлагани в кафене Хавелка, които собственичката и управителка на заведението Йозефинe Хавелка приготвя по стара и тайна семейна рецепта до смъртта си през 2005 г. и за които се разказва в песента на австрийския певец и композитор Георг Данцер „Jö schau“ (1975).

По време на периода Бидермайер (художествено течение в германското и австрийското изкуство, продължил от 1815 до 1848 г.) виенчанинът М. Небенхай изпича т. нар. Тернобухти по случай Деня на Света Агнеса Римска (21 януари) и за Деня на Свети Йоан Кръстител (29 август). Вместо обичайния пълнеж, тези бухти били пълни с фишове за лотария (Терно) и съответно продадени.

Освен, че означава бухта, думата wuchtel има и други значения във Виена и виенския регион. Когато виенчаните употребяват тази дума, те говорят или за футболна топка, или правят много смешна забележка.

Чешкият режисьор Марек Бечка има свой собствен куклен театър, наречен Bouchty a loutky (Бухти и кукли).

В словенския език думата buhtelj се използва и за обозначаване на затлъстял, глупав или несръчен човек.Начин на приготвяне

Направа на тестото

Съставки за 20 порции

120 г масло

1 щипка сол

0,25 л мляко

2 жълтъка

1 пакет ванилова захар

500 г полуедро брашно

30 г мая

мазнина

лимонова кора

80 г захарПълнеж със сирене

1 яйце

пудра захар

1 пакет ванилова захар

ванилов пудинг

1 кубче извара

лимонова кораПълнеж с мак

0,25 л мляко

пудра захар

1 пакет ванилова захар

кафяв ром

канела

100 г смлян макПроцедура за приготвяне на рецептата

Изсипете брашно в купата, направете дупка в него, натрошете маята, поръсете със захар, налейте топло мляко и оставете маята да втаса. След това към брашното добавете ванилова захар, сол, лимонова кора, жълтъци и разтопено масло и направете меко тесто, което се оставя да втаса за около половин час.

След като втаса, разделете тестото на 4 части и всяка от тези части на 8 парчета. Поставяме всяко парче тесто в палачинка, слагаме пълнежа в средата, увиваме го и му придаваме форма на бухта. Поставете ги едно до друго в намазнена тава за печене и намажете всяка бухта с разтопено масло отстрани и отгоре. На всеки ред бухти се слага различен пълнеж.

Оставете бухтите да втасат още малко в тавата за печене и след това печете в предварително загрята фурна за около 30 минути. Преди печене разтрийте още веднъж повърхността на бухтите с масло. Преобърнете готовите бухти или ги оставете в тавата за печене, посипани със захар.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |