Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

УЖАСЯВАЩ РЕКОРД

11.09.2021

Зашеметяващ доклад на международната организация с нестопанска цел Global Witness разкрива, че рекорден брой защитници на околната среда са били убити миналата година.

227 екоактивисти по целия свят, защитаващи природата и правото за ползване на земя са убити през 2020 г. Това е средно около четирима души седмично - и дори по-лошо, докладът предупреждава, че този брой „почти сигурно е подценен, като много атаки срещу активисти остават недекларирани”.

Повече от половината атаки са извършени само в три държави: Колумбия, Мексико и Филипините. Докладът също така установава, че много от активистите са били убити, докато защитават горите от индустриалното развитие.

Дърводобивната индустрия е свързана с най-много убийства - 23 случая. По-голямата част от смъртоносните атаки срещу активисти, защитаващи специфични екосистеми, се случват в тропическите гори.

Това е втора поредна година с редорден брой убити екоактивисти.

Според Крис Мадън, участник в кампанията на Global Witness, световните лидери трябва „да се заемат сериозно със защитата на екоактивистите“.

„Тази статистика е още едно тревожно напомняне, че борбата с климатичните промени е непоносима тежест за някои, които рискуват живота си, за да спасят горите, реките и биосферите, които са от съществено значение за противодействие на глобалното затопляне“, каза Мадън. "Това трябва да спре."


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |