Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

УЖАСЯВАЩ РЕКОРД

11.09.2021

Зашеметяващ доклад на международната организация с нестопанска цел Global Witness разкрива, че рекорден брой защитници на околната среда са били убити миналата година.

227 екоактивисти по целия свят, защитаващи природата и правото за ползване на земя са убити през 2020 г. Това е средно около четирима души седмично - и дори по-лошо, докладът предупреждава, че този брой „почти сигурно е подценен, като много атаки срещу активисти остават недекларирани”.

Повече от половината атаки са извършени само в три държави: Колумбия, Мексико и Филипините. Докладът също така установава, че много от активистите са били убити, докато защитават горите от индустриалното развитие.

Дърводобивната индустрия е свързана с най-много убийства - 23 случая. По-голямата част от смъртоносните атаки срещу активисти, защитаващи специфични екосистеми, се случват в тропическите гори.

Това е втора поредна година с редорден брой убити екоактивисти.

Според Крис Мадън, участник в кампанията на Global Witness, световните лидери трябва „да се заемат сериозно със защитата на екоактивистите“.

„Тази статистика е още едно тревожно напомняне, че борбата с климатичните промени е непоносима тежест за някои, които рискуват живота си, за да спасят горите, реките и биосферите, които са от съществено значение за противодействие на глобалното затопляне“, каза Мадън. "Това трябва да спре."


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |