Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КУЛАТА ЧУЧХЕ

26.08.2021
Кулата на идеите Чучхе

Построеният през 1982 г. паметник в столицата на Северна Корея Пхенян официално се нарича Кулата на идеите Чучхе.

Кулата Чучхе е гранитен обелиск с височина 170 метра, с фар във формата на факел на върха. Монументът е разположен на брега на река Тедонган. Това е вторият най-висок паметник в света (първият е кулата Сан Хасинто в Тексас, САЩ – 172, 90 м).

Кулата е наименувана в чест на Чучхе - идеологията на Корейската работническа партия, върху която е изградено държавното устройство на КНДР. Наричана също кимирсенизъм, тъй като е разработена от Ким Ир Сен в противовес на „вносния марксизъм“, Чучхе представлява идейна система, основана на национализъм и стремеж към автаркия (икономическа система с минимална зависимост от околната среда и силно ограничени или несъществуващи външнотърговски връзки).

Кулата на идеите Чучхе е издигната по повод 70-ия рожден ден на „вечния президент“ на КНДР Ким Ир Сен. Строежът е завършен през 1982 г. и монументът е открит на 15 април същата година. Твърди се, че кулата е проектирана от сина на Ким Ир Сен Ким Чен Ир.

Конструкцията на паметника (височината на стълба е 150 м) се състои от 25 550 гранитни блока (по един за всеки ден от живота на Ким Ир Сен до 70-ия му рожден ден), като на върха на кулата е монтиран 20-метров факeл, изработен от червена стъклена мозайка. Факелът с диаметър 11 метра се осветява отвътре, за да създаде впечатление за горящ огън.

Монументът и площада около него са популярно място за посещения от младоженски двойки от Пхенян.

Бронзовата скулптура пред кулата Чучхе

В предната част на кулата е разположен паметникът Хонси, който е висок 4 метра и дълъг 15 метра.

От южната страна в сводестата входна зона на паметника има ниша, чиито стени са украсени с 252 каменни плочи, подарени от различни високопоставени гости на Пхенян, общества за дружба с КНДР, чуждестранни организации за изучаване на идеологията Чучхе и други приятели на КНДР.

На река Тедонган пред паметника, са поставени два фонтана, високи 170 метра, от които се издига вода, красиво осветена през нощта.

От началото на 1990-те години, фонтаните и светлините работят много рядко.

Скулптура, изобразяваща представители на корейския народ.

В предната част на основата на кулата има плоча с надпис в похвала на Ким Ир Сен. От двете страни на кулата в основата са издълбани релефи с цветни кошници с магнолия и кимирсения. Магнолията е националното цвете на Северна Корея, а кимирсенията е цвете, наречено на името на Ким Ир Сен. Тази цветна украса „отразява намерението на хората да разпространяват идеите Чучхе от поколение на поколение“. Пиедесталът на паметника е декориран с общо 70 цветя, по 35 от всяка страна.

Скулптура, изобразяваща войници от Корейската народна армия.

До платформата за наблюдение, разкриваща панорамна гледка към Пхенян, може да се стигне с лифт. В подножието на монумента се издига бронзова скулптура във формата на група от трима души, разположена върху стълби, водещи към кулата. Скулптурната група изобразява интелектуалец, работник и селянка, всеки от които държи професионалните си инструменти (четка, чук и сърп), представляващи емблемата на Корейската партия на труда.

До 2012 г. Кулата на идеите Чучхе е била посетена от над два милиона души.

Кулата е изобразена като орнамент на предната страна и като воден знак на банкнотата от 50 вона от 1992 г. На банкнотата от 50 вона от 2009 г. само факелът на кулата е показана от предната страна.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |