Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА РЕЗОНАТОРНАТА КИТАРА

18.08.2021
Слайд-свирене на китара Добро

Резонаторната китара е изобретена през 1929 г. от Ян (Джон) Допера – американски изобретател от словашки произход, предприемач и производител на струнни музикални инструменти.

Всичко започва през 20-те години на миналия век в Съединените щати. Словакът Йозеф Допера (изписван и като Йозеф Допиера), миньор, емигрирал със семейството си от Австро-Унгария в Америка през 1908 г., изработва, ремонтира и продава цигулки с помощта на синовете си Емил, Руди, Ян, Боб и Луис. Ян е роден през 1893 г. в град Страже, днес част от Търнавския край на Словакия. Семейство Допера е многодетно, с десет деца.

През 1920 г. Ян Допера отваря свой магазин в Лос Анджелис, където, заедно с братята си Руди и Емил, произвежда и ремонтира цигулки, банджо и други дървени струнни инструменти. Ян (покъсно известен като Джон) се е интересувал от възможностите за усилване на звука на тези акустични инструменти.

Първият му опит е бил цигулка с метален резонатор, усилвател във формата на фуния от фонографа на Едисън. След това той се опитва да усили звука на китарата и успява да го постигне на изцяло метална китара с никелирано тяло, направено от сплав (70% мед и 30% цинк) с три резонатора, поставени върху тялото.

През 1925 г. Жорж Бошам, американски музикант, изобретател и производител на музикални инструменти, се обръща с молба към Ян Допера да създаде по-мощна китара, която да се чува по-ясно в оркестъра. Допера разработва китара с три алуминиеви конуса (резонатори), поставени под мост, което прави тази китара много по-мощна от конвенционалната акустична китара. Звукът на китарата е по-богат, а също така става и металически.

През октомври 1926 г. Ян кандидатства за първия си патент и заедно с братята си и с финансовата подкрепа на инвеститорите, започва да произвежда "National Tri-Plate Style 1", както се нарича инструментът, в компанията National Strings Instrument Corporation, с 22 служители. Поради разногласия те напускат тази компания заедно с брат си и през 1929 г. основават своя собствена компания - „Dobro Manufacturing Company“, където произвеждат истинска резонаторна китара с дървено тяло и нов дизайн, който Ян е патентовал преди година. Самото име произлиза от игра на думи - първите две букви съответстват на първите две букви от фамилното име на братята, а „bra“ от английски означава „братя“, цялата дума означава „добро“ на словашки. Слоганът на компанията е: "Dobro означава добро на всеки език!"

Китара Добро

Резонаторнат китара, наричана още резонасна или резофонична, е много добре приета от американските музиканти и по-специално на първо място хавайските музиканти, които първи използват тези инструменти, после от блус-музикантите, а по-късно и от кънтри-музикантите.

През 1932 г. Допера изобретява нов тип дизайн на китара, който по-късно ще стане известен като първата индустриализирана електрическа испанска китара в света. Допера също изобретява приспособлението за стягане на струни, предшественик на съвременните устройства от този тип. Допера получава патенти за редица изобретения, включително модификации на много струнни инструменти, по-специално подобрения на банджо и цигулки, изобретяване на електрическата цигулка и други подобни.

През 1934 г. приключва спорът между National Strings Instrument Corporation и Dobro Manufacturing Company, като двете компании се сливат, за да образуват National Dobro Corporation, базирана в Чикаго от 1935 г. Тази компания произвежда резонаторни, електрически и стоманени китари, мандолини, електрически цигулки и усилватели. Въпреки това, Ян и брат му Рудолф вече са оставили управлението на по-малките братя Ед и Луис, а Ян основава малка музикална компания в Грантс Пас, Орегон, където допълнително усъвършенства инструментите си и получава друг патент за цигулка с резонатор.

Китара Добро

През 40-те години National-Dobro е закупена от ковпанията Valco. Valco прекратява производството на китари Добро след Втората световна война; братята Допера обаче продължават да произвеждат резонаторни китари под различни други марки.

През 1964 г. братя Допера възраждат марката Dobro. През 1966 г. те продават името на Семи Моузли – основател на китарната манифактура Mosrite.

Mрез 1967 г. от двама от братята на Ян - Руди и Емил създавата компанията „Original“(известна още с акронима си „OMI“) – фирма за производство на резонаторни китари.

През 1970 г. компанията OMI отново придобива името DOBRO.

Ян Допера остава в Лос Анжелис, за разлика от братята му, които се преместват в Чикаго и натрупват милионно състояние. За разлиса от тях, Ян никога не е бил богат или известен. Бил е известен в само тесни среди като талантлив изобретател.

Ян Допера умира на 94-годишна възраст през 1988 г., като през живота си регистира около 40 патента.

Метална китара Добро

През 1993 г. американската фирма Гибсън Корпорейшън поема собствеността върху името на резонатората китара ДОБРО, като обявява, че ще отстоява правата си за изключителното използване на името.

Поради пионерската роля на двете компании Dobro и National, имената им често се използват разговорно като синоними на резонаторни китари, дори ако инструментите идват от други производители - Dobro като име за резонаторни китари с тяло, изработено от дърво, и National - за китари с тяло, изработено от метал.

Подобно на другите резонаторни китари, Добро се използват за възпроизвеждане на т.нар. слайд-свирене.

През 1991 г. Словашката музикална асоциация започва да организира през последната седмица на август фестивала „DobroFest” в в град Търнава, като в основаването му участва и синът на Ян (Джон) Допера – Джон Допера-младши.

През 2003 г. Общинският съвет на град Търнава, Словакия, предоставя на Ян Допера почетно посмъртно гражданство.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |