Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

С КАКВО ПОЖАРНИКАРИТЕ ГАСЯТ ПОЖАРИ

14.08.2021

Три съставки са нужни, за да гори огънят – гориво (като дърва или бензин), кислород и топлина. Горенето е химическа реакция между кислорода и горивото.

Ако искате да загасите пожар, просто се отървете от едно от трите неща - гориво, кислород или топлина. Премахването на горивото е лесно, когато огънят се контролира. Например, когато затворите газовия вентил на газовия котлон, горивото спира и огънят изгасва.

Премахването на топлината е по-трудно. След като огънят се запали, той осигурява топлина и това поддържа горенето. Хвърлянето на вода върху огъня го гаси, защото тя кипи, превръща се в пара и се изпарява, което отнема топлина. Водата също така пречи на кислорода да достигне до горивото.

Кислородът се съдържа във въздуха. Ако можете да попречите на горивото да е с контакт с кислорода, огънят ще изгасне. Повечето пожарогасители действат чрез отделяне на горивото от кислорода.

Водата не е единственият химикал, който може да потуши пожар. По-добър вариант е въглеродният диоксид. Той не гори, лек е и лесно се пренася.

Въглеродният диоксид е безцветен газ без мирис, който се намира във въздуха. Хората и животните вдишват кислород от въздуха и издишват въглероден диоксид. Същото се случва, когато дървото изгаря. Огънят използва кислород и отделя въглероден диоксид. Така че, въглеродният диоксид няма да се запали, ако го хвърлите върху огъня.

Тъй като въглеродният диоксид е газ, той е лесен за съхранение и пренасяне. Ако се съхранява в стоманен контейнер под налягане, газът изтича, когато отворите дюзата.Въглеродният диоксид е по-тежък от кислорода. Така че, когато пръскате въглеродния диоксид в огън, той потъва под кислорода, отделяйки огъня от кислорода.

Понеже въглеродният диоксид е под налягане в пожарогасителя, когато излезе навън, той е супер студен - около минус 70 градуса по Целзий и по този начин премахва топлината от огъня.

И когато се пръска върху огън, въглеродният диоксид просто се изпарява. Това означава, че няма нужда от почистване. Когато се хвърли върху огън, водата ще потече по пода. Това означава, че водата може да разпространи огъня, ако горивото е достатъчно леко за пренасяне от водата.

Въглеродният диоксид премахва две от трите неща, които са нужни за да гори огъня. И за разлика от водата, въглеродният диоксид не провежда ток, така че е добър при пожари причинени от електричество.

Най-голямата опасност при използването на въглероден диоксид е задушаване в затворени пространства. По същия начин, по който въглеродният диоксид гаси пожар, като го лишава от кислород, газът може да направи същото и с човека.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |