Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ФУНКЦИОНИРАЩ СТАДИОН В СВЕТА

12.08.2021
Стадион Рунгнадо

Рунгнадо, наричан също и Рунгнадо Първи май, е футболен стадион с лекоатлетическа писта, намиращ се в севернокорейската столица Пхенян.

Първоначално разполагащ с 150 000 места, в настоящо време редуцирани до 114 000, Рунгнадо е най-големият функциониращ стадион в света и 12-то по големина спортно съоръжение в света.

Стадионът с най-голям капацитет в света е Страхов - спортно съоръжение, намиращо се в чешката столица Прага, което има нестандартни размери и е предназначено за 220 000 зрители, но в момента не функционира като стадион, а се използва за тренировъчна база.

Към настоящия момент стадионът Рунгнадо (също и Рунградо) се използва от мъжкия, както и от женския национален футболен отбор на Северна Корея, а също и за лекоатлетически състезания, но основното му предназначение е да бъде арена на масовите гимнастически игри, наречени Ариранг.

Стадионът е построен е през 1989 г. за провеждането на XIII фестивал на младежта и студентите. Строежът на съоръжението трае четири години и половина, като разходите по строителството достигат 687,4 млрд. вона. На 29 април, два дни преди завършването, Централния Народен Комитет на КНДР обявява Рунгнадо за Големият Народен Стадион.

Масовият празник Ариранг по случай100-годишния юбилей по случай рождения ден на Ким Ир Сен, 2012 г.

Името на стадиона идва от името на малкия пясъчен остров Рунгна (Рунгра) на река Tедонган, където е разположено спортното съоръжение, и от Деня на труда и на международната работническа солидарност - Първи май. Церемонията по завършването на Рунгнадо е проведена именно на този ден.

На 28 и 29 април 1995 г. на арената се провежда двудневния „Фестивал на спорта и мира“ под формата на сътрудничество с New Japan Pro-Wrestling (японска асоциация по кеч) и WCW (бивша федерация по кеч), спонсорирано от правителството на Северна Корея. Проведени са осем срещи по кеч. На втория ден, когато състезателите Антонио Иноки и Рик Флер влизат в схватка, на стадиона се събират 190 000 зрители (обявени от организатора) – това е най -големия брой зрители, присъствали някога на състезание по кеч.

Футболният терен на Рунгнадо е 22 500 кв. м., а общата площ на съоръжението е 207 000 кв. м. Стадионът разполага с различни съоръжения за спортна подготовка, тренажорни зали, басейни, кухня, ресторант и модерна закрита двестаметрова писта. Всички места са седящи и индивидуални. Спортното съоръжение има 80 изхода и 10 асансьора.

През октомври 2000 г. Рунградо е мястото, където тогавашният върховен ръководител на КНДР Ким Чен Ир приема Държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.

От 2002 г. стадионът, който е място за паради и тържества, се използва за арена на фестивала АрирангАриранг в чест на рождението на основателят на КНДР Ким Ир Сен и Националният ден на Северна Корея, на който огромен брой актьори изпълняват щателно хореографирани гимнастически и художествени представления.

Това мероприятие, провеждано винаги на 1-ви май, е едно от малкото в Северна Корея, което е отворено и за чуждестранни гости. Общо повече от 250 000 души посещават Рунгнадо на фестивала Ариранг през 2002 г., което е рекордно количество зрители в историята на този стадион.

Фестивалът на Слънцето е друго известно мероприятие, което се провежда на Рунградо. През май 2002 г. на стадиона се проведе грандиозен и изискан спектакъл, за да се отпразнува рождения ден на покойния основатели пръв лидер на страната Ким Ир Сен и 60-годишнината на бившия ръководител на КНДР Ким Чен Ир. В събитието се включват 100 000 участници, което е два пъти повече от присъствалите зрители.

Стадион Рунгнадо

В дните на провеждане на празници и културни събития Рунградо е украсяван с невероятно интересно осветление; в деня на провеждането на Ариранг стадионът е практически напълно зает.

През септември 2013 г. върховният ръководител на Корейската народно-демократичната република Ким-Чен-ун разпорежда извършнването на ремонт на Рунгнадо. Взето е решение да се обновят седалките на стадиона и съоръжението за лека атлетика, естествената трева да бъде заменена с изкуствена, а прожекторите да бъдат модернизирани и подобрени.

В началото на април 2014 г. започва работата по реновацията на Рунгнадо. 10 000 войници от Народната армия биват назначени на работа, след което са настанени във временни контейнерни постройки, разположени на стадиона. Фестивалът Aриранг през 2014 г. бива отменен поради работите по подновяването на дизайна.

Малко след приключване на последната работна дейност, на 28 октомври 2014 г. пред препълнените трибуни на стадиона е тържествено отпразнувано повторното му откриване. Новите места за сядане биват изработени в националните цветове - червено, синьо и бяло. Фасадата и интериорът са боядисани в оранжево и бяло. В допълнение, ВИП залите и почти всички многобройни тренировъчни съоръжения биват ремонтирани. Разходите за модернизацията на стадиона не са известни, но след края на ремонтните дейности първоначалният му капацитет е чувствително намален.

Стадион Рунгнадо и кулата на идеите Чучхе.

Специална особеност на дизайна на стадиона са шестнадесетте арки, които образуват пръстен, поради което съоръжението по форма прилича на разцъфнала магнолия. Покрив с венчелистчета е разположен трибуните и осеметажната сграда на стадиона. Най-високата част на покрива се издига на 60 метра над земята.

Всяка година, от август до октомври, на стадиона се провеждат масови музикални и гимнастически изпълнения, възхваляващи идеите Чучхе (държавната идеология на КНДР), борбата на народа и армията за създаване на „мощна и просперираща държава“ и обединението на Корея. Броят на участниците може да достигне до 150 000 души, като се използва огромно разнообразие от ярки и масивни декорации, превръщащи спортната арена в огромна сцена. Представлението през август 2007 г. влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-масовото гимнастическо мероприятие досега – участницинте са 100 090 души.

През юли 2017 г. стадион Рунградо е домакин на шест мача от груповата фаза в рамките на квалификациите за първенството на Азия по футбол за младежи до 23 г. през 2018 год.

На междукорейската среща на върха през септември 2018 г. в Пхенян президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин произнася реч с председателя Ким Чен-ун пред 150 000 зрители от Северна Корея. Речта засяга теми за обединение, мир и сътрудничество.

През юли 2019 г. Ким Чен-ун и генералния секретар на Комунистическата партия на Китай Си Дзинпин присъстват на специално грандиозно масово гимнастическо и артистично представление, наречено „Непобедим социализъм“, по случай 70-годишнината от отношенията между Китай и Северна Корея.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |