Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПРОЕКТ "ГАЛИЛЕЙ"

29.07.2021

Астрономи обявиха началото на нов проект. Целта е да се търсят технологии, създадени от извънземни цивилизации.

Учени от различни университети, водени от известния физик-теоретик от Харвард Ави Льоб, работещ в областта на астрофизиката и космологията, обяви стартирането на нов проект "Галилей". Според статия в Scientific American, целта на инициативата е да се търсят доказателства за съществуването на технологии, създадени от извънземни цивилизации.

Изследователите планират да разработят нови алгоритми, използващи данни от астрономически проучвания и наблюдения за откриване на потенциални извънземни кораби, мистериозни артефакти и „неидентифицирани въздушни явления“ (термин, многократно споменаван от американските военни в техните доклади ). Проектът ще използва и съществуващи телескопи, включително осемметровия апарат на обсерваторията Вера Рубин в Чили.

Лоб е автор на книгата „Извънземни: Първият знак за интелигентен живот отвъд Земята“. В нея професорът представя аргументите в полза на факта, че първият междузвезден обект 1I / Oumuamua, открит през есента на 2017 г., не е просто поредният астероид или комета, а част от извънземна технология, вероятно сателитна комуникационна антена или извънземен космически кораб с слънчево платно. Между другото, много учени не са съгласни с тази теза.

За проектът "Галилей" изследователят е получил дарение от 1,75 милиона долара. Ако финансирането се увеличи, има планове да се поставят десетки телескопи по целия свят, за да се наблюдават „неидентифицираните въздушни явления“ и обекти, приближаващи се към нашата планета от близко разстояние, както и да се получат високи качествени изображения.

Лоб обяви проекта си месец след като Пентагонът публикува дългоочаквания доклад за „неидентифицирани въздушни явления“ и многобройни срещи с тях през последните 17 години. Министерството на отбраната на САЩ обаче не е предоставило никакви заключения - освен че естеството на такива обекти е неясно.

„Това, което виждаме на небето, не трябва да се тълкува от политици или военни, тъй като те не са учени. Научната общност трябва да го обясни.“, казва Льоб.
 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |