Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАДПРЕВАРАТА В КОСМИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ

21.07.2021

Ракетата с Джеф Безос успешно отлетя до ръба на космическото пространство и безпроблемно се върна на Земята.

На 20.07.2021 г. Blue Origin се превърна в една от частните компании, способни да транспортират астронавти в космоса. Нейната ракета New Shepard излетя за първи път до ръба на космоса с екипаж, в който присъстваше и собственикът на компанията Джеф Безос. Полетът, продължил около десет минути, беше забележителен и с това, че в него едновременно участваха най-старият и най-младият астронавт.

Ракетата излетя от космодрума Blue Origin в пустинята в западен Тексас. Полетът премина точно по план: след по-малко от три минути пилотираният модул се откачи от ракетата-носител и се изкачи над границата на Карман на височина сто километра, което е общоприетата граница между земната атмосфера и космическото пространство.

Четиримата души в модула се радваха на безтегловност за около четири минути. Ракетата успешно кацна в пустинята в Тексас на около две мили от мястото за изстрелване, а модулът кацна безопасно няколко минути по-късно.

Марк Безос, брат на Джеф Безос, също участваше в полета. Екипажът включваше и 82-годишната Уоли Фънк, която стана най-старият човек, достигнал Космоса. Предишният рекордьор беше астронавтът Джон Глен, който беше първият американец, обиколил земното кълбо през 1962 г. и погледнал назад в космоса през 1998 г. на 77-годишна възраст. Четвъртият член на екипажа бе 18-годишният Оливър Деймен, който също счупи рекорда на съветския космонавт Герман Титов - той излезе в космоса през 1961 г. като втория човек след Юрий Гагарин на 25-годишна възраст.

Собственикът на конкурентната компания Virgin Galactic Ричард Брансън изпревари Безос с девет дни в състезанието за зараждащ се доходоносен космически туризъм. На 11 юли той участва в първия и успешен полет на корпоративната космическа совалка VSS Unity до ръба на космоса с пълен шестчленен екипаж. Според общоприетите представи обаче Брансън не достигна космоса. Само се е изкачил над осемдесет километра и тази височина е призната за "отвъд пределите на стратосферата" в зоната, условно наричана "ръба на космоса".

В случая както на VSS Unity, така и на модула, изстрелян от ракетата New Shepard, това са така наречените "суборбитални полети". Те не могат да достигнат орбита около Земята.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |