Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КОЛКО ПТИЦИ ИМА ПО СВЕТА?

17.07.2021

Австралийски изследователи са анализирали голям брой наблюдения на птици по целия свят и са оценили, че в света има около 50 милиарда птици. Врабчето е най-често срещаната птица в света.

Според изчисленията на екипа, ръководен от Уилям Корнуел от университета Нов Южен Уелс в Сидни, има само четири вида птици, от които съществуват по повече от милиард индивида: на първо място е домашното врабче (Passer domesticus) с 1,6 милиарда индивида по целия свят. Съществуват също така около 1,3 милиарда скорци (Sturnus vulgaris), 1,2 милиарда пръстенчатоклюни чайки (Larus delawarensis) и 1,1 милиарда лястовици (Hirundo rustica).

Домашно врабче (Passer domesticus)

Учените също така са установили, че при дванадесет процента от видовете птици са останали по-малко от 5000 индивида от вид - те включват изключително рядката китайска рибарка (Thalasseus bernsteini), атрихорнис (Atrichornis clamosus), която отдавна се смята за изчезнала и нелетящата Habroptila wallacii. Вероятно са останали само около 100 индивида в света от черногърдата трипръстка (Turnix melanogaster).

Китайска рибарка (Thalasseus bernsteini)

Разгледани според класификацията на семействата, най-редки са птиците от семейство Безкрили (Apterygidae), от които по света са останали около 3000 индивида.

Учените са установили и каква е основната храна на птиците по света. Най-предпочитани за храна са безгръбначните, като например червеите. Според учените това се отнася за около 15 милиарда птици. 13 милиарда птици са всеядни, а птиците, които се хранят с нектар от цветя, са много по-малко - около 479 милиона. Най-малко са птиците, които се хранят с мърша - 194 милиона.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |