Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ВИДЕО: РОБОТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗАСНЕ „СТЪКЛЕН ОКТОПОД“

11.07.2021

Екзотичният обитател на тропическите морета живее на големи дълбочини и е почти напълно прозрачен.

Учени от Института по океанология на Шмид (САЩ) публикуваха видео, направено от подводния робот SuBastian близо до островите Финикс. За първи път бе възможно да се получи висококачествен видеоклип на необичаен октопод, който живее на голяма дълбочина и никога не се издига към повърхността, където водолазите да могат да го наблюдават.

Този вид се нарича „стъклен октопод“: той наистина е почти прозрачен, с изключение на правоъгълните очи, част от нервната и храносмилателната му системи.

Стъклените октоподи (Vitreledonella richardi) живеят на дълбочина от 1,0 до 0,2 километра, така че е изключително трудно да бъдат изучавани: за водолазите е много трудно да работят по-дълбоко от 100 метра. Обикновено такива дълбоководни същества се изучават чрез останките им в стомасите на хищници, уловени от тралове, и прякото им наблюдение в природата е рядък успех. Този път изследователите са използвали дълбоководен робот, способен да стигне там, където е почти невъзможно за хората.

Този вид октопод има почти правоъгълни очи, мантия с размер около 11 сантиметра и обща дължина на тялото малко под половин метър при възрастните екземпляри. За съжаление, малко се знае за начина им на живот.

Женските от други подобни видове дълбоководни октоподи (и те се срещат на дълбочина до седем километра) прекарват много време до яйцата си. Понякога това време достига няколко години, тъй като дълбочините на моретата са много студени и развитието на яйцата там е бавно. Не е напълно ясно колко време отнема този процес за стъклените октоподи.

В допълнение, дълбоководният робот успя да улови редица други необичайни същества, включително китови акули, достигащи 12 метра дължина. Можете да видите видеоклип с части от това, което е заснел: Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |