Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

С ГЛАВАТА НАДОЛУ

01.07.2021
Hydraenidae

Биолози са открили в Австралия малки насекоми, които се движат по водната повърхност с главата надолу.

За малките същества повърхността на водата не е така пропусклива, както за нас. Някои от тях се плъзгат лесно по водата, използвайки повърхностното напрежение.

Биолозите Джон Гулд и Хосе Валдес са открили, че някои водни бръмбари са в състояние да се движат по долната част на водната повърхност, все едно че ходят по таван. Учените са описали това поведение в статия, публикувана в списание Ethology.

Гулд случайно обърнал внимание на тези мънички бръмбари, докато работел в Националния парк в Нов Южен Уелс. Той забелязал как насекомото, движещо се по водната повърхност, спокойно сменя посоката, спирайки и продължавайки отново своя път. И всичко това с главата надолу. Според учения в научната литература подобно поведение до момента не е описано.
С подкрепата на колегата си Хосе Валдес, Гулд идентифицирал насекомото като Hydraenidae - малък (обикновено от един до три милиметра) воден бръмбар. Учените смятат, че въздушния мехур, който се вижда на обърнатия корем, му помага да остане „на тавана“. По-доброто разбиране на този механизъм обаче ще изисква нови изследвания на анатомията и морфологията на крайниците на тези бръмбари, както и техните хидрофобни свойства. Възможно е самото тяло на водния бръмбар да е хидрофобно, а краката да са хидрофилни.

Учените са на мнение, че тази необичайна способност позволява на бръмбарите да се движат във водата, но да са възможно най-далеч от водните хищници, които ловуват по-близо до дъното. Възможно е, в случай на опасност, насекомите да са в състояние да се прехвърлят на противоположната страна на водната повърхност и да се движат по обичайния начин.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |