Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПЪРВАТА ЖЕНА, ИЗКАЧИЛА ЕВЕРЕСТ

27.06.2021
Джунко Табей, 1985 г.

Японската алпинистка Джунко Табей е първата жена, изкачила връх Еверест на 16 май 1975 г. и оцеляла само с късмет. Тя признава, че би се провалила без своите шерпи.

Като дете Джунко Табей е чувствителна и срамежлива, но обича алпинизма. От 1958 до 1962 г. тя учи английска литература и педагогика в университета Showa и става член на клуба по катерене. През 1969 г., Табей сформира първия в Япония Женски клуб по катерене. По-късно тя заявява, че е основала клуба поради арогантността на мъжете алпинисти, които отказали да се катерят с нея, а други казвали, че тя използва алпинизма само за да си намери съпруг.

След няколко успешни експедиции Джунко Табей става все по-уверена, докато един ден, стоейки на високата над 7500 метра планина Анапурна III в Хималаите, тя насочва поглед към най-високата планина в света.

Джунко Табей се нуждае от финансиране за плана си да изкачи връх Еверест. Но навсякъде среща отказ с аргумента, че жените не са създадени за такива тежки начинания и „трябва да отглеждат деца“ вместо да се катерят. Съпругът й Масанобу Табей, самият той алпинист, я подкрепя от самото начало и в крайна сметка тя успява да спечели за спонсори една телевизия и един вестник. Дъщеря й е на няколко месеца, когато Джунко Табей получава съобщение от Непал, че експедицията е одобрена. Това е голям късмет, защото тогава много малко експедиции получават разрешение - по една на сезон.

На 35-годишна възраст Джунко Табей предприема най-голямото предизвикателство в живота си със своя екип от жени и шерпи. Членовете на експедицията са, предимно работещи жени, включително учителки. Експедицията е недобре финансирана. Жените сами си шият водоустойчиви чанти, ръкавици и спални чували. Учениците в училището събират неизползвани порции сладко за своите учителки-алпинистки. Едва на 7500 метра височина те могат да разчитат на кислородни маски. Като ръководител на експедицията, Джунко Табей избира маршрута, който първите алпинисти на най-високата планина в света, са преминали 22 години по-рано.

Джунко Табей, която е висока само 1,52 метра и тежи 50 килограма, се е подготвяла за изкачването на Еверест в продължение на три години.

В началото на май 1975 г. Джунко Табей с още 14 жени и девет шерпи, в продължение на два месеца се катерят към връх Еверест - място, което никоя жена никога не е изкачвала. На 6300 метра височина въздухът вече е много разреден. Наближавайки „зоната на смъртта“, която започва от 7000 метра височина те решават да си починат.

Лавина изненадва експедицията, докато всички спят и ги затрупва. По-късно Джунко Табей споделя, че не е знаела къде е нагоре и надолу. Все по-трудно й е било да диша. Последната й мисъл била за малката й дъщеря, която я чакала вкъщи.

След шест минути безсъзнание тя отворя очи и вижда своя шерп. Той я изровил с голи ръце, спасявайки живота й. Целият екип оцелява след лавината.

След инцидента на Джунко Табей са нужни два дни, за да може да се изправи отново. Тя е в синини и натъртвания, но това не я спира да продължи изкачването. „Бях като в транс“, спомня си по-късно тя.

На 16 май 1975 г., на четири крака Табей достига връх Еверест, заедно с шерпа. Тя добре си спомня момента на големия триумф на своя живот: „Не исках да направя нито една крачка повече“.

Джунко Табей става 36-ият човек и първата жена и изкачила връх Еверест. Тя трудно свиква с вниманието и известността, които получава след завръщането си от експедицията: "Не мога да разбера защо мъжете вдигат такъв шум заради връх Еверест - това е просто една планина."

В замяна тя признава това, което предишните, само мъжки експедиции често криеха: „Без помощта на шерпите, нашата експедиция щеше да е сигурен провал“.

През целият си живот Джунко Табей не спира да катери планините, дори и след като се разболява от рак в последните четири години от живота си.

Джунко Табей става и първата жена-член на „Клубът на седемте върха“ - неформална асоциация на алпинисти, изкачили най-високите върхове на шестте континента.

През 2000 г. астероид е кръстен на Джунко Табей: "(6897) Tabei".
 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |