Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЗАЩО ДЪРВЕТАТА РАСТАТ ПРЕЗ НОЩТА

21.06.2021

Според биолозите влажността на въздуха играе ключова роля за растежа на дърветата. Сухият въздух забавя растежа им - повече от сухата почва. Затова дърветата растат предимно през нощта, когато е по-влажно.

Международен изследователски екип, ръководен от Роман Цвайфел от Швейцарския федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта, установи, че дърветата растат предимно през нощта. Това може да се обясни с нивото на влажност във въздуха. Подробности за изследването са публикувани в списание New Phytologist.

Биолозите са анализирали данни, които са получили в продължение на осем години от 170 дървета, от седем често срещани вида. Растенията били разположени на 50 различни места в Швейцария. Изследваните области са част от програмата TreeNet, която включва непрекъснато измерване на радиуса на стволовете на дърветата, използвайки дендрометри с висока точност. Успоредно с това се събира информация за сухотата на въздуха и почвата в швейцарските гори от 2011 г. насам.

Изследванията показват, че скоростта на растеж на едно дърво варира през денонощието. Стволът може да се разшири в диапазон от един до пет микрометра на час. Освен това учените стигат до заключението, че сухият въздух силно ограничава растежа на ствола.

„Най-голямата изненада за нас беше, че дърветата растяха дори при умерено сухи почвени условия, когато въздухът беше достатъчно влажен. Обратно, растежът остава много нисък, когато почвата е влажна, но въздухът е сух“, казва Цвайфел.

Причината е следната: когато въздухът стане по-сух, дърветата временно губят повече вода, отколкото поемат през корените. И така, водният потенциал на дървото е намален и растежът спира, независимо от наличието на въглехидрати.

Установено е също, че растежът на ствола зависи повече от сухия въздух, отколкото способността за фотосинтеза. Това обяснява защо дърветата в суха среда са способни на фотосинтеза, но рядко растат високи, казват авторите.

Така учените са открили, че дърветата растат само в определено време - няколко часа в денонощието. И тъй като съхранението на въглерод (дневна фотосинтеза) и усвояването на въглерод (растеж през нощта) се случват по различно време, тяхната чувствителност към климатичните фактори е различна денем и нощем.

Авторите на изследването са уверени, че техните открития могат да променят нашето виждане за въздействието на изменението на климата върху горите, както и да помогнат да се предвиди степента на поглъщане на въглерод от горите.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |