Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ПАЛАТКА С ПОСТАМЕНТ

07.06.2021
Чешки скаутски лагер по време на 19-то Световно скаутско джамборе в Чили, 1999 год.

Палатката с постамент представлява специфичен тип палатка с дървена основа, използвана обикновено за дългосрочно лагеруване. Изобретена е през 1913 г. в чешки скаутски лагер.

Палатката с постамент (чеш. Podsadový stan) е използвана за пръв път на 15 юни 1913 г. в скаутски лагер, разположен до моста Пелишков, пресичащ река Сазава, недалеч от чешкия град Кацов (по онова време Чехия е част от Австро-Унгарската империя). Има голяма вероятност изобретателят на палатката с постамент да е Ян Пулкрабек, със скаутско име Жан, директор на фабрика в Прага и ръководител на лагера.

Палатката с постамент се състои от дървена основа и конструкция за закрепване на брезента - т.е. платнен покрив. Създадена е като опростен начин за дългосрочно бивакуване. Първоначално долните части са били произвеждани на мястото за бивака от т.нар. крайнек -дървен материал, образуващ се при надлъжно изрязване на ствол на дърво, като две свързани една с друга палатки, са използвани като платно.

Скаутска палатка с постамент.

В началото членовете на чешкото скаутство, основано през 1911 г., най-често са използвали две палатки по време на лагеруване, които след като са били свързвани, са създавали заслон във формата на пирамида. Тази палатка се е използвала предимно за по-кратки експедиции, но при по-дълъг престой е имала редица недостатъци – не е предпазвала от влага и студ, липсвало е достатъчно място. По-късно, по време на изграждането на лагера на мокър терен, на скаутите им хрумва идеята да разпънат палатка, поставена върху дървен пиедестал. С течение на годините платното, което e било прикрепено към подложката, се променя. Двете затворени палатки биват заменени с брезент. Впоследствие палатката е оборудвана с легла и рафтове. Отначало постаментът е повдигнат ниско, така че сламените легла, положени на земята, да не докосват платното. Но не след дълго постаментът е направен по-висок, за да има повече място в палатката. Изграден е с височина около метър, така че във всяка палатка да могат да се поберат две легла, състоящи се от сламена постелка, „възглавница с пълнено сено“ и две завеси. Идеята за направата на палатка с постамент може би е била взаимствана от военните шатри на австро-унгарската армия. Чешките скаути обаче подобряват палатките, като увеличават значително постаментите.

През следващите десетилетия палатките с постамент се разпространяват в други организации и са направени редица модификации. Основната промяна е била преминаването от пирамида, образувана от две свързани палатки (които иначе всеки от гостите е използвал за къмпингуване през уикенда или под навес, или по двойки под пирамида - но без постамент) към палатка от жилищен тип.

Днес палатките с постамент са широко разпространени предимно сред организации, работещи с деца (туристически секции за младежи, къмпинг секции, чешката асоциация Пионер, скаутски организации и др), предимно в Чешката република. Този тип палатки все още се използват в лагерните селища в Америка.

Палатки с постамент в чешки скаутски лагер, 2009 год.

Обикновено палатката с постамент има по две легла от всяка страна, но може да има и три легла (т.е. т.нар. специална), където леглата са от всяка страна на палатката или т. нар. летище, което обхваща цялата площ на палатката.

Размерите на палатката обикновено са около 2х2 метра с височина на основата около 75 см.

Основната строителна процедура, материалът за изработката на постамента и начинът на закрепване остават по същество същите още сто години. Подобрено е само закрепването на платнения покрив чрез система от пет леки пръта. Промяната е осъществена през новото хилядолетие, когато обичайната дължина на лагера е съкратена, а и цената на дървесината също рязко нараства. Скаутите - и не само те, но и много други организатори на детски лагери - сега използват най-вече стандартизирани сгъваеми палатки. В скаутските лагери лагера палатката с постамент бива разделяна на жилищна, снабдителна, медицинска, инструментална и др. Палатки с дървена основа се използват и от армейски части.

Скаутският лагер "Света Мария", оборудван с палатки с постамент, 2017 год. В средата - флагщок с националното знаме на Чехия.

Кръстосаната палатка с постамент е модификация на класическата палатка с постамент. Създадена е чрез свързване на четири оригинални шатри с размер 2x2м в кръст и по този начин разширява възможностите на първоначалната палатка.

В допълнение към зоната за спане, тази палатка осигурява и общо пространство в средата на палатката, което може да се използва като трапезария, място за съхранение или като място за сън, където да се настанят други хора.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |