Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЗАЩО СЕ ПРОЗЯВАМЕ

28.05.2021

Анализът на стотици записи показва връзка между големината на мозъка и продължителността на прозяването.

Защо се прозяваме е вероятно една от най-старите загадки, която все още няма окончателен отговор. През 2007 г. обаче група изследователи предлагат хипотезата, че прозяването е механизъм за охлаждане на мозъка - мускулите на челюстта се разтягат, устата и носната кухина се пълнят с чист въздух, намалявайки температурата на кръвта, постъпваща в мозъка. Ако хипотезата е вярна, би трябвало, колкото по-голям е мозъкът, толкова по-продължитално прозяване да е необходимо, за да се охлади. През 2016 г. изследователите сравняват времето на прозяване при 24 вида бозайници - средно 0.8 секунди са били достатъчни на мишките за прозяване и 6.5 секунди при хората.

Наскоро, в статия, публикувана в списание Communications Biology, същите учени представят резултатите от по-голямо изследване. В различни зоопаркове по света изследователите са успели да съберат почти 1300 записа на прозяване от представители на 55 вида бозайници и 46 вида птици, които потвърждават тяхната хипотеза. Видима е надеждна положителна връзка между продължителността на прозяването и големината, и броя на невроните в мозъка.„Въпреки факта, че поведенческият модел на прозяване е строго фиксиран, продължителността му се променя с промяната на големината на мозъка“, обобщават авторите на статията.

Според тях любопитно изключение на това правило са жирафите. Те са единствените бозайници, които изглежда не се прозяват. Тази особеност може да бъде свързана с невероятно дългата им шия, което е принудило тези животни да развият уникални механизми на кръвоснабдяване и регулиране на температурата на мозъка.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |