Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ПЪРВИЯТ КОМПЮТЪР

26.05.2021
Копие на компютъра Атанасов-Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова.

Споровете, свързани с това, кога е създаден първият компютър се водят от дълги години и в зависимост от избраните критерии резултатите са различни.

Един от претендентите за първи електронен цифров компютър е ABC (Atanasoff–Berry Computer). Построен е от професора по физика Джон Винсент Атанасов и неговия възпитаник Клифорд Бери през 1942 г. в Държавния колеж на Айова, сега известен като Държавен университет на Айова.

Преди ABC е имало механични изчислителни устройства, които могат да извършват прости изчисления. Първият механичен компютър, The Babbage Difference Engine, е проектиран от Чарлз Бабидж през 1822 г.

Част от машината на Чарлз Бабидж, сглобена след смъртта на учения от детайли, открити в лабораторията му.

Компютърът ABC е тежал около 300 кг и използвал вакуумни тръби. Имал е въртящ се барабан с памет от малки кондензатори, които са можели да съхранява електрически заряд.

ABC е проектиран да решава уравнения с до 29 различни променливи. Те са свързани с намиране на решения на често срещани проблеми във физиката и други науки, които са трудоемки за решаване на ръка.

Някои от новаторските идеи на Атанасов, използвани при създаването на ABC, все още се използват в съвременните компютри.

Днешните компютри извършват милиони операции за една секунда. ABC е правел една операция на всеки 15 секунди и е работел с фиксирана памет. Това означава, че за да реши даден проблем, операторът е трябвало да запише междинния отговор и след това да го въведе отново в ABC. Атанасов напуска щата Айова, преди да усъвършенства метода за съхранение, което би елиминирало необходимостта операторът да въвежда отново междинните резултати.

ABC е демонтиран, скоро след като Атанасов напуска щата Айова. Той никога не е подавал патент за своето изобретение. Това означава, че дълго време много хора не са били наясно, че ABC съществува.

През 1947 г. създателите на електронния цифров компютър ENIAC подават заявление за патент. Това им позволява да твърдят, че са изобретатели на първия цифров компютър. В продължение на няколко десетилетия повечето хора смятат, че ENIAC е първият модерен компютър.

Но един от изобретателите на ENIAC е посетил Атанасов през 1941 г. и това дава основание съдът да приеме, че това посещение е повлияло на създаването на ENIAC. Патентът на ENIAC е отхвърлен от съдия през 1973 г.

Създателите на ENIAC са твърдели, че ABC никога не е работил. Тъй като е останал само един от барабанните модули на ABC, е било трудно да се докаже противното. Но през 1997 г. екип от преподаватели, изследователи и студенти от Университета на Айова правят копие на ABC. Те успяват да докажат, че ABC е функционирал.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |