Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НА МАРС КАЦНА КИТАЙСКИЯТ МАРСОХОД ZHURONG

16.05.2021
Художествено пресъздаване на китайската мисия на Марс.

На 15 май модулът за кацане на космическата сонда Tianwen-1, натоварен с марсохода Zhurong, кацна на червената планета.

Няколко часа след това роувърът изпрати първия си поздрав към Земята чрез официалния си акаунт в онлайн мрежата Weibo: "Все още съм в капсулата за кацане. Нямам търпение да разбера какво има на Марс."

Марсоходът Zhurong е кръстен на китайския бог на огъня, има шест колела и четири слънчеви панела. Дълъг е около два метра, тежи 240 килограма и може да се движи по повърхността на Марс с около 200 метра в час. Zhurong ще изследва Марс поне три месеца.

Китайският космически кораб Tianwen-1 стартира през юли 2020 г. и достигна орбитата на Марс през февруари 2021 г. На 15 май спускаемият апарат се насочи към червената планета и се приземи с помощта на парашут и спирачен двигател. Първоначално се е движил на около 100 метра над повърхността на Марс, за да локализира препятствията и да намери подходящо място за кацане. Накрая, апаратът се е приземил безопасно в район, наречен Утопия, в северното полукълбо на червената планета.

След поредица от тестове роувърът Zhurong се очаква да излезе от капсулата си за кацане през специална рампа и да започне проучването си през следващите няколко дни. Ако всичко върви по план, Zhurong ще бъде захранван от слънчева енергия, както и неговите инструменти - различни камери, лазерен спектрометър, радар, магнитометър и метеорологична станция.

Zhurong трябва да изследва атмосферата и почвата на червената планета, да търси следи от живот, да събира скални проби, да прави снимки и да картографира повърхността на Марс. Марсоходът ще предава данните към Земята от разстояние около 400 милиона километра. Космическият кораб, останал в орбита около Марс, ще се използва като ретранслатор.

Единствените две други държави, които някога са кацали на Марс са Съединените щати и тогавашният Съветски съюз. Апаратът на Съветския съюз кацна на Марс през 70-те години, но контактът със сондата Марс 3 прекъсна веднага след това. През 2016 г. сондата Schiaparelli, която Русия и европейската космическа агенция ESA изпратиха съвместно на Марс, се разби по време на кацането.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |