Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ПРЕОБРАЗИЛО ЕДНА ПЕТА ОТ ЗЕМЯТА САМО ЗА 60 ГОДИНИ

12.05.2021

Учени от Германия и Холандия са установили, че от 1960 г. голяма част от горите са превърнати в обработваема земя, а саваните - в пасища. Тези територии са еквивалентни по площ на Африка и Европа, взети заедно.

Работата е публикувана в списание Nature Communications. Количественото определяне на промяната в земеползването е важно за справяне с глобалните социални предизвикателства като продоволствена сигурност, изменение на климата и загуба на биологично разнообразие. Предишни проучвания показват, че трансформацията на земния пейзаж е сравнително малка - малко под 11 милиона квадратни километра, тоест малко повече от площта на Европа.

Но учени от университета Вагенинген (Холандия) и Технологичния институт Карлсруе (Германия) са установили, че тази цифра е четири пъти по-голяма и е 43 милиона квадратни километра, по-голяма от площта на Европа и Африка. Промените са настъпили само за 60 години. Проучването показва, че от 1960 г. общата горска покривка на планетата е намаляла с почти милион квадратни километра, а обработваемата земя се е увеличила с приблизително същия размер.

Също така е интересно, че „преобразуването“ е неравномерно. Горите в Европа, Русия, Източна Азия и Северна Америка са се увеличили, докато в развиващите се страни на Юг те са намалели. Съответно обработваемата земя, обратно, в северните страни е намаляла по размер, а в южните - се е увеличила.

За съжаление именно тропическите гори се считат за основните „доставчици“ на кислород на планетата. Обезлесяването е довело до по-голямо производство на говеждо месо, захарна тръстика и соя в бразилската Амазонка, повече палмово масло в Югоизточна Азия и какао в Нигерия и Камерун. Учените твърдят, че техните изчисления са по-точни, тъй като миналите изследвания са се основавали на предположения, а сателитните данни по това време все още са били с лошо качество.

Новата работа се базират на дългосрочната статистика за земеползването, съставена от Организацията за прехрана и земеделие на ООН, включваща градски райони, обработваеми земи, гори, пасища и необработваеми площи. Освен това учените са използвали сателитни изображения с висока разделителна способност в мащаб от един квадратен километър.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |