Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЖЕНА ПОЛУЧИ НАВЕДНЪЖ 6 ДОЗИ ОТ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

10.05.2021

23-годишна жена в Италия погрешка е получила шест дози от ваксината Pfizer-BioNTech COVID-19.

Инцидентът е станал в неделя (9 май) в болница в Тоскана, Италия, според CBS News. Сестрата, прилагаща ваксината, погрешно е инжектирала на жената цял флакон с ваксината Pfizer-BioNTech, който съдържа шест дози.

Грешката се е случила, тъй като медицинската сестра е смятала, че флаконът, който инжектира, вече е преминал през необходимия процес на разреждане - преди да бъде приложена ваксината, всяка от шестте дози се изважда от оригиналния флакон и се поставя в нов флакон, където дозата се разрежда.

„Тя е смятала, че разреждането е направено“, коментира д-р Томазо Беланди, директор по сигурността на пациентите в здравния орган в северозападната част на Тоскана, пред CBS News. "И двете са прозрачни течности с еднаква плътност. За съжаление това е довело до грешката."

Сестрата бързо разбрала грешката си и пациентката е бил наблюдавана в продължение на 24 часа в болницата. Тя получила течности и лекарства за намаляване на температурата като превантивна мярка.

Единственият страничен ефект, който жената изпитвала, била болка на мястото на инжектиране и тя е освободена от болницата.

Болницата е започнала разследване на грешката.

Няколко други случая на предозиране с ваксина срещу COVID-19 се срещат в различни медии през последните месеци, включително случая на 91-годишен мъж в Охайо, който изпадна в шок, след като получи две дози ваксина срещу COVID-19 за един ден.

Друг случай през април са 77 затворници от държавния затвор в Айова във Форт Мадисън, които са получили до шест пъти по-голяма от нормалната доза от ваксината Pfizer-BioNTech поради човешка грешка, според регистъра на Де Мойн. Никой от затворниците не се е нуждаел от хоспитализация след предозиране с ваксината, но някои са имали болки в ръцете, болки в тялото и треска, съобщава регистърът.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |