Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


БОМБЕТО

30.04.2021
Бомбе

Бомбето е твърда и закръглена филцова шапка, обикновено черна, която достига пика на популярността си в началото на 19-ти и 20-ти век.

Първата шапка бомбе (от англ. bowler hat) е изработено през 1850 г. от лондонската фирма на Томас и Уилям Боулър (оттук и английското име) по скица на Джеймс и Джордж Лок, които го наричат „желязна шапка“. Бомбетата стават популярни сред работническата класа в края на 19-ти век, заменяйки по-скъпите и обемисти цилиндри; след това те стават част от униформата на банкови служители и офицери от гвардията на кралицата, но вече в началото на 20-ти век те започват да бъдат замествани от шапките канотие и филцовите шапки. В Обединеното Кралство обаче бомбетата продължават да бъдат част от ежедневното обличане до 60-те години (по правило сред дребната буржоазия, юристите). Към този момент бомбето вече не е в употреба; носи се само за церемонии.

През 1849 г. клиент (съгласно разпространеното мнение, това е бил Едуард Кок, британски войник и политик от партията вигите) възлага на фирма Lock & Co да създаде шапка за лесовъди, която да предпазва главите им от клони, докато яздят. Тогава лесовъдите носели цилиндри, които лесно се губели или се повреждали. Lock & Co поверяват решението на този проблем на Томас и Уилям Боулър.

Когато Кок пристига в Лондон на 17 декември, за да вземе шапката, той стъпва два пъти върху нея, за да изпробва нейната здравина. Шапката издържа теста и Кок плаща 12 шилинга за закупуването й.

В САЩ тази шапка е наричана „дерби“. Именно бомбето, а не каубойската шапка или шапката сомбреро, е била най-популярната шапка на Дивия запад. Каубоите и железничарите са я предпочитали, защото не пада лесно от главите им при силен вятър или когато са показвали главите си през отворен прозорец на движещ се влак. Носели са я представители на закона и бандити, включително Бат Мастърсън, Бъч Касиди и Били Хлапето.

Бомбето се превръща в културен идентификатор, по ирония на съдбата в две диаметрално различни значения. В по-голямата част на Англия бомбето се свързва главно със слуги, тъй като такава шапка се е носила предимно от икономи. Но в Лондон тази шапка става част от облеклото адвокатите, брокерите, банкерите и държавните служители. Бомбето става традиционна шапка на лондонските господа, а по-късно се превръща в своеобразна английска културна икона.

Опит за обръщение към жените с участието на английската актриса Олга Петрова (1915).

В Англия бомебто е известно и като coke, billycock или bob hat.

В Германия бомбето е наричано Melone (на немски: пъпеш), поради формата си.

От 20-те години на миналия век бомбето започва да се носи от жените от народите кечуа и аймара в Боливия. Тя става част от традиционната им женска индианска носия и се носи и до днес. Бомбето е донесено в страната от британски железничари. В продължение на много години бомбета за боливийския пазар се произвеждат от италиански фабрики, но сега те се изработват от местни майстори.

Бомбета се срещат и в делтата на Нигер в Нигерия. Там мъжете носят тези шапки като моден аксесоар, откакто британските колонисти ги донасят през 1900-те години.

Бенд на Кралската гвардия на Норвегия, град Осло, 2005 год.

Известни хора, които са носели бомбе

Чарли Чаплин, американски актьор

Уинстън Чърчил, британски политик, министър-председател на Великобритания

Владимир Ленин, руски революционер. Според легендата той заменил бомбето си с кепе, носено от един от работниците, след реч на Финландската гара през 1917 год. Във всеки случай, в Стокхолм, преди да отплава за Петроград, Ленин е заснет с бомбе.

Бенито Мусолини – италиански фашистки диктатор

Анри Тулуз-Лотрек – френски художник от края на 19-ти век

До 60-те години на миналия век тази шапка е символ на лондонските брокери и банкери. Понастоящем се носи само от офицери от Кралската гвардия като част от граждански костюм.

Господин Тау, в ролята: чешкият актьор Ото Шиманек.

Бомбето в изкуството

Еркюл Поаро, детективът, герой на Агата Кристи (както и многобройните му екранизирани филмови превъплъщения) предпочита бомбе.

Кучето Фердинанд, главният герой на приказката „Фердинанд Великолепни“на полския писател Лудвиг Йежи Керн, както и продължението й „Събуди се, Фердинанд“, мечтае да стане човек, ходи на два крака, облича човешки дрехи и носи бомбе. Приказката е адаптирана за театрална сцена и е заснет сериал.

Комедийните актьори Роско Арбъкъл, Стан Лоурел и Оливър Харди са известни с бомбетата си.

През телевизионния сериал „Отмъстителите“ от 60-те години на миналия век героят на Патрик Макний Джон Стийд рядко се появява на екран без бомбе и чадър.

Във филма от 1964 г. Голдфингър, слугата на Аурик Голдфингър Oджоб използва като оръжие бомбе с бодли с остриета.

Персонажите от пиесата на Самюел Бекет „В очакване на Годо“ имат бомбета на главите си.

Вълшебникът Господин Тау, герой на детския телевизионен сериал „Господин Тау“ (1966-1988), а също и от филмите „Аларма в облаците“ и „Не омагьосвам от утре“ (1979) , и Господин Тау (1989) носи винаги бомбе.

В романа на чешкия пикател Милан Кундера „Непоносимата лекота на битието“ бомбето играе важна роля.

Във филма от 1971 г. „Портокал с часовников механизъм“ Алекс Делардж и хората от неговата банда носят бомбета.

Във филма „Първият отмъстител“ персонажът на Нийл Макдоноу Тимоти „Дум Дум“ Дъган винаги носи бомбе.

В британския телевизионен сериал Джийвс и Уостър, камериерският персонаж на Стивън Фрай Реджиналд Джийвс, носи бомбе и класически костюм.

В компютърния анимационен филм „Запознайте се с Робинсън“, главният злодей, „Бомбето“, носи бомбе-робот.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |